Politika

Szijjártó Péter: Magyarország érdekelt abban, hogy Európa ismét biztonságos és erős legyen

Szijjártó Péter: Magyarország érdekelt abban, hogy Európa ismét biztonságos és erős legyen

2023. október 26., csütörtök
Szijjártó Péter: Magyarország érdekelt abban, hogy Európa ismét biztonságos és erős legyen

A tárcavezető az Eurázsiai Biztonsági Konferencia megnyitóján hangsúlyozta, hogy az európaiak, köztük a magyarok már eddig is nagy árat fizettek az ukrajnai háborúért, annak ellenére, hogy azért nem felelősek.

Európai emberek halnak meg, európai infrastruktúra pusztul. És mi, magyarok nem akarjuk, hogy több ember haljon meg és több pusztítás történjen. Mi, magyarok békét akarunk minél hamarabb. Nem értünk egyet azokkal, akik szerint a béke feltételei és körülményei idővel javulni fognak. Minden egyes nappal, amíg tart ez a háború, több ember hal meg és több pusztításra kerül sor

jelentette ki.

Azt nyomatékosította Szijjártó Péter, hogy az orosz-ukrán háborúnak a harctéren, erőszakkal nincs megoldása, egyetlen járható út a tárgyalások útja.

Hiszek a párbeszédben, hiszek a kommunikációs csatornák nyitva tartásában, ezért is fogadtam el örömmel ezt a meghívást, azt kockáztatva természetesen, hogy súlyos bírálatokat kapok majd Európa egyes részein ezért a döntésemért

fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter hangsúlyozta, hogy hazánk számára a legrosszabb forgatókönyv a világ újbóli blokkosodása lenne, mivel ezen Közép-Európa mindig rajtaveszített, ehelyett a civilizált, pragmatikus együttműködés helyreállítására lenne szükség Kelet és Nyugat között. A blokkosodás politikáját elutasítja Magyarország, ezt Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette.

Magyarország nagy sikereket ért el azzal, hogy fontos találkozási ponttá vált az egymástól kölcsönösen függő keleti és nyugati gazdaság között.

A miniszter arra is kitért, hogy mára összeomlott az európai gazdasági növekedés modellje, amely a magasan fejlett nyugati technológiák és a viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációján alapult, ennek következményeként Európában négyszer többet kell fizetni a földgázért, mint az Egyesült Államokban, és háromszor többet az áramért, mint Kínában - írja az MTI

Mi a biztonságos energiaellátásra a fizikai valóság kérdéseként tekintünk, nem politikai kérdésként

mondta.

A versenyképesség drámai romlását emelte ki Szijjártó Péter, mint az Európai Unió másik legnagyobb problémája. Ezt bizonyítja az is, hogy Kína nemrég átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában. Magyarország viszont érdekelt abban, hogy Európa ismét biztonságos és erős legyen.

Úgy gondoljuk, ehhez két dologra van szükség: békére és konnektivitásra

fogalmazta meg Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.