Politika

Gulyás Gergely: Magyarország minden magyar ember számára a haza

Gulyás Gergely: Magyarország minden magyar ember számára a haza

2023. október 29., vasárnap
Gulyás Gergely: Magyarország minden magyar ember számára a haza

A miniszter emlékeztetett: még három és fél évtizede sincs, hogy az anyaországban is szabadon élhetünk, hogy a magyar állam újra nemzetben gondolkodhat, hogy egy rendkívül nehéz század következményei után, a határon túli és a diaszpóra magyarságának létrejötte után már nem a történelmi tragédiák következményeként kell tekintenünk arra, hogy a magyarság a világban szétszóródva él, hanem erőforrásként is láthatjuk ezt. Hozzátette: sokan vannak, akik Magyarországtól nagyon messze is megőrizték magyarságtudatukat, ápolják anyanyelvüket. Noha új hazát kellett keresniük, ma is magyarként gondolnak önmagukra - írja az MTI

Az elmúlt évszázadban ideérkező magyaroknak új élet kezdődött, Ausztrália menedék lett, új otthon, amelyben mindenki a maga tehetsége szerint boldogulhatott. Olyan otthon, ahol nem csak a magyar szavakba kapaszkodó családok, de a magyar életet megtartani képes közösségek is megőrizhették a saját önazonosságtudatukat - tette hozzá.

A rendszerváltoztatás után a szabad Magyarország jól működő, önszerveződő, egymás iránt elkötelezett közösségekkel vehette fel a kapcsolatot, hogy megerősítse azokat a szálakat, amelyeket a történelem megszakított és próbára tett.

A diaszpóra és határon túli magyar közösségek vezetőinek, a családoknak mondta el köszönetét a miniszter, hogy továbbadták a magyar anyanyelv ismeretét.

70 ezer polgár vallotta magát magyarnak az utolsó népszámlálás szerint Ausztráliában.

Ez is bizonyítja, hogy az ausztráliai magyarság egy komoly nemzettest

hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Magyarország minden magyar ember számára a haza. Otthon, amelyre minden időben számíthat. Ha magyarként vagy magyarsága miatt bajba kerül a világon, akkor mindig hazatérhet.

Ugyancsak fontos feladatnak nevezte, hogy a nemzet mint a közösségeket is összefogó legfontosabb közösség megmaradásához az anyaországnak is hozzá kell járulnia, és kiemelte: éppen ezért a hitélet, kulturális élet, templom vagy magyar ház építéséhez a magyar kormány is hozzájárul.

Mindez a magyar jövő ígérete, ezért fontos, hogy az igét magyar nyelven hirdető egyházak szolgálata továbbra is megmaradjon, ezért fontos a Kőrösi Csoma Sándor Program, ezért fontos a Rákóczi Szövetség tevékenysége, és ezért kulcsfontosságú a cserkészet is. A XX. század a magyaroknak a veszteségek és a szétszóratás ideje volt, a 21. századot a magyar gyarapodás és a nemzeti összetartozás évszázadává kell tennünk

mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.