Politika

Kezdődik a 32. Tusványos: Orbán Viktor is beszédet mond

Kezdődik a 32. Tusványos: Orbán Viktor is beszédet mond

2023. július 18., kedd
Kezdődik a 32. Tusványos: Orbán Viktor is beszédet mond

A XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort 2023. július 18-23 között rendezik meg. Államtitkárok, miniszterek sora érkezik, valamint még ellenzéki politikusok is részt vesznek rajta. A hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Tusnádfürdőn.

Még július elején Németh Zsolt, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke beszélt a 32. Tusványos programjáról. Elmondta, hogy harminc sátorban mintegy ötszáz program vár a látogatókra. Nyolcvanezer résztvevőre és ezer előadóra számítanak a héten. A középpontban a nyitottság, sokszínűség, a tábor mottója: "a béke ideje". A kormánypárti képviselő megindokolta a mottóválasztást: „úgy gondoljuk, hogy több értelemben is szükségünk van a békességre”.

Kedden kezdődnek a programok, de szerdán 10 órától lesz a hivatalos megnyitó. Németh Zsolt, Toró T. Tibor (alelnök, Erdélyi Magyar Szövetség), Potápi Árpád János (államtitkár, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Miniszterelnökség), valamint Butyka Zsolt (polgármester, Tusnádfürdő) részvételével.

Minden napra szép számmal jutnak kerekasztal beszélgetések, sok-sok különböző témával és aktualitással fűszerezve. A keddi napon a világrend és biztonság témákörében ülnek egy asztalhoz a résztvevő politikusok. Színpadra kerül a nemzetbiztonság, energiabiztonság és rezsibiztonság tematikája Lantos Csaba energiaügyi miniszter és beszélgetőpartnerei által. Pénteken egy sokszereplős nemzetpolitikai kerekasztal kap teret. Nem utolsó sorban a kulturális trendek is gorcső alá kerülnek.

A politikusok mellett közszereplők, sportolók is részt vesznek az eseményen. Többek között a 2016-os futball EB hősei közül néhányan: Király Gábor, Nikolics Nemanja, Priskin Tamás, valamint Szalai Ádám is. Ellenzéki politikusok is jelentkeznek egy pártközi vitafórum keretein belül.

Navracsics Tibor "Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben" című csütörtöki kerekasztalán részt vesz Tuzson Bence, leendő igazságügyi miniszter. „A békéhez erő kell! NATO-csúcs után” - Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és John O'Sullivan, a Danube Institute elnökének társalgása, Kósa Lajos moderálásában. Pénteken Orbán Balázs tart előadást a stratégiai gondolkodás témakörében, Dömötör Csaba pedig Magyarország jövőjéről vitatkozik a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával, Keresztes Lászlóval.

Esténként koncerteket tartanak, a rock és a pop mellett népzene is lesz a kínálatban.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.