Kultúra

Ma van a Nemzetközi nőnap

Ma van a Nemzetközi nőnap

2023. március 8., szerda
Ma van a Nemzetközi nőnap

1948 óta hazánkban, a világon azonban már 1917 óta jeles világnap a nőnap, melyet az ENSZ is számon tart. Az eredetileg munkásmozgalmi demonstráció mára a női egyenjogúság egyik legfontosabb napjává vált.

Eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt, ami ahhoz köthető, hogy 1857-ben New York-ban negyvenezer textilipari munkásnő sztrájkolt annak érdekében, hogy férfi társaikkal megegyező bért kapjanak, illetve hogy csökkentsék a munkaidejüket.

Manapság a nőnap eredeti céljai kiterjedtek, munkásmozgalmi hangulatát a rendszerváltással elveszítette. Ezen a napon adnak hangot a legtöbben a nők elleni erőszaknak, a nőket és anyákat érintő családon belüli erőszaknak, a prostitúciónak és a munkahelyi szexuális zaklatásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.