Kultúra

Botka szerint "nem érdemes" Európa Kulturális Fővárosának lenni!

Botka szerint "nem érdemes" Európa Kulturális Fővárosának lenni!

2019. március 21., csütörtök
Botka szerint "nem érdemes" Európa Kulturális Fővárosának lenni!

Hivatalosan is jóváhagyta a kulturális kormányzat a nemzetközi szakértői bizottság ajánlását, miszerint 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa – a döntést Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelentették be Budapesten. Pécs után a királynék városa lesz a második olyan magyar város, amely az EKF Programban a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet. Lehetett volna azonban ez akár Szeged is, de Botka László szerint "nem érdemes pályázni" erre, mert "Brüsszel semmilyen pénzt nem ad hozzá közvetlenül".

A nyílt pályázaton bármely hazai város indulhat, a kiválasztásba a magyar kormány „még csak ajánlás" szintjén sem szólhat bele. A nyertest egy nemzetközi bírálóbizottság választja ki Brüsszelben.
Kásler Miklós közölte: támogatják az EKF 2023 program nemzetközi szakértői bizottságának arról szóló döntését, hogy Veszprém nyerje el a címet. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2023-ban másodszor adhatja majd Európa Kulturális Fővárosát. Veszprém igen gazdag történelemmel bír, és a település most is komoly kulturális életnek ad otthont, színvonalas fesztiválok helyszíne - mondta el Kásler. A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának. A kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését - közölte Fekete Péter.

Több tízmilliárd jöhetett volna Szegedre

Az EKF program több tízmilliárdos fejlesztési forrással jár,

Pécsett például közel 40 milliárdos beruházás és fejlesztés történt 2010-ben, köztük egy világhíres koncertterem és egy fullos kulturális, szórakoztató negyed épült,

de komplett városrészek újultak meg; amikor Pécs birtokolta az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Botka László: "Nem érdemes"!

Botka László azonban mindezt nem tartja fontosnak, sőt szerinte "nem érdemes" pályázni sem erre. Erről a Délmagyarnak magyarázott korábban: – Szeged nem pályázik. A kiírást különben csak jövőre teszik közzé, tehát nem aktuális. Húsz éve, a 15 tagú Európában nagy támogatással egy város lehetett. Ehhez képest a 28 tagállamból most kettő is lehet egyszerre, és

Brüsszel semmilyen pénzt nem ad hozzá közvetlenül.

Ez azoknak a városoknak előnyös, amelyek egyébként is kulturális beruházásokat terveznek más uniós forrásból – fejtegette egyebek mellett Szeged vezetője azt, hogy miért nem pályáznak a címre.

Ujhelyi István szerint se érdemes pályázni!

A Délmagyar akkor lelkesen megkérdezte az MSZP-s Botka László párttársát és szegedi földijét, és Ujhelyi István is osztotta a polgármester gondolatait. Egyetértett azzal, hogy minek Szegedre ilyen cím. Ő azt fejtegette akkor a Délmagyarnak, hogy

az EKF "alig-alig van benne az európai parlamenti köztudatban, hogy ki viseli éppen a címet".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.