Kultúra

Art 4 Youth – Interkulturális dialógus Szegeden

Art 4 Youth – Interkulturális dialógus Szegeden

2017. augusztus 16., szerda
Art 4 Youth – Interkulturális dialógus Szegeden
art4youth_001_mmz

Az előző napokban városunkban jött létre egy Erasmus+ által támogatott projekt, amely az európai fiatal művészeket támogatja. A járókelők találkozhattak nemzetközi fiatal alkotókkal a Széchenyi téren, illetve az alsóvárosi Kapcában is.

A projekt célja volt egy interkulturális dialógus húsz művész, ifjúsági munkás és a művészeti határterületeken tevékenykedő között Szegeden, az Alsóvárosi Kultúrház segítségével. Vizsgálták a művészet jelenlegi feladatát, a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepét, a művészeti eszközök lehetőségét az ifjúsági munka során, azt, hogy egy művész vagy művészeti csoport hogyan profitálhat egy ifjúsági cseréből. A projekt ideje alatt kevert nemzetiségű alkotócsoportokat hoztak létre, majd közösségi műveket alkottak, és állítottak ki a Kapca galériájában, így tájékoztatva a művészetkedvelőket és fiatalokat az őket érintő mobilitási lehetőségekről. A résztvevő művészek és ifjúsági munkások az alkotás minden fázisában részt vehetnek, együtt dolgozhatnak, megismerhették a másik nézőpontját, ismereteit, sőt, külső visszajelzést is kaphattak. A projekt legfontosabb elemének azt tartják, hogy az Erasmus+ és a kortárs képzőművészet kapcsolatát vizsgálják, ezzel ösztönözve a résztvevőket önálló művészeti projektek létrehozására, esetleg a már meglévő munkamódszereik művészeti elemekkel való kiegészítésére. „Ezek a foglalkozások nem csak az ifjúsági munkásoknak lehetnének hasznosak, de az új nézőpontok, a nem formális oktatási módszerek megismerésével a művészek is friss megvilágításba helyezhetik a következő projektjeiket, akár az ifjúsági munkások segítségével is” - mondta el hírportálunknak

Bódi Péter

, a projekt egyik szervezője. Az esemény rövidtávú hatásaként a szegedi fiatalok megismerhették az őket érintő mobilitási lehetőségek egy részét, így motiválva őket projekteken való részvételre, az ifjúsági munka és a művészet mélyebb megismerésére. A résztvevő szervezetek a jövőben mind a művészet, mind az ifjúsági munka eszközeit tudatosabban használhatják, az esetleges kapcsolódási pontok ismeretében. A bekapcsolódók szélesíthetik a saját munkájuk perifériáját, így hosszútávon sikeresebb művészek és ifjúsági munkások lehetnek. A projekt révén később több olyan kezdeményezés születhet, ami a művészet eszközeivel ifjúsági munka, illetve annak eszközeivel művészetet hoz létre. „A vizsgálat fókuszában az áll, hogy milyen lehetőségei vannak egy művésznek Erasmus+ projektben gondolkodni, egy ifjúsági munkásnak művészeti eszközökben gondolkodni, mik az esetleges kapcsolatok és lehetőségek a két terület között. Interkulturális dialógust szeretnénk tehát kialakítani művészek és projektekben gondolkodó ifjúsági munkások közt, ezzel bátorítva mind a két felet, hogy bevonja a másikat a maga munkájába" - fűzte hozzá a szervező.

Molnár Máté Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.