Kultúra

Változatos programok Csongrád megyében az Országos Könyvtári Napokon

Változatos programok Csongrád megyében az Országos Könyvtári Napokon

2016. október 1., szombat
Változatos programok Csongrád megyében az Országos Könyvtári Napokon

Nyolcvan ingyenes rendezvény, változatos programok várják az érdeklődőket az Országos Könyvtári Napok alkalmából októberben Csongrád megyében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi Somogyi-könyvtár által szervezett programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, melyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához. A rendezvénnyel azokat is igyekeznek elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók. A programok nagyobbik részét a Somogyi-könyvtár központi épületében, a Dóm téren tartják, de az intézmény fiókkönyvtáraiban is rendeznek kiállításokat, koncerteket, író-olvasó találkozókat. A rendezvények sorában az egyik első a Radnóti Miklós több mint hatszáz dedikációit összegyűjtő kötet szegedi bemutatója lesz. Az ajánlásokat felkutató irodalomtörténésszel,

Bíró-Balogh Tamással Nyáry Krisztián

beszélget október 3-án. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából Szegedi szikra címmel több alkalommal is előadást tartanak. Az érdeklődők ezeken megismerkedhetnek a forradalom szegedi előzményeivel és eseményeivel, valamint azok "virtuális lenyomatával" a világhálón. Október 7-én

Kukorelly Endre

lesz a könyvtár vendége, a József Attila-díjas íróval, költővel

Balog József

újságíró beszélget. Október 9-én rendezik a könyves vasárnapot, ekkor változatos programok mellett használt könyvek árusítása várja a látogatókat, akik közül a nem könyvtári tagok egy napijegy áráért fél évre beiratkozhatnak ekkor. Október 17-én a százötven éve született Tömörkény Istvánra, az intézmény egykori igazgatójára emlékeznek, aki a Szeged környékén végzett gyűjtőmunkájával megalapozta a Somogyi-könyvtár és Városi Múzeum anyagát. A fiókkönyvtárakban Schäffer Erzsébettel, Bátyi Zoltánnal, Bene Zoltánnal is találkozhat a közönség. A szabadkai Patak Márta A test mindent tud című könyve a bácskai vérengzések idejébe vezeti vissza az olvasót, a Hangoskönyvtárban Mucsi Gergő interaktív ütőhangszer-bemutatót tart. A zalaegerszegi székhelyű Pannon Tükör folyóirat idei ötödikszámában tematikus blokkot szentel Szegednek, fölvillantva néhány momentumot a Tisza-parti város irodalmi-kulturális életéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.