Kultúra

Patkós Dániel még keresi önmagát a festészeti technikákban

Patkós Dániel még keresi önmagát a festészeti technikákban

2016. január 22., péntek
Patkós Dániel még keresi önmagát a festészeti technikákban
patkos_daniel_tarlatmegnyito005kf

Második alkalommal vitte önálló tárlatát Patkós Dániel az érdeklődők elé. Ezúttal a Magyar Kultúra Napja alkalmából volt iskolájában, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnáziumban mutatkoztak be a Szekeres Mihály-ösztöndíjas fiatal művész alkotásai.

Patkós Dániel

három éve vehette át a Szegedi Szépmíves Céh alapító elnökéről elnevezett elismerést, a Szekeres Mihály-ösztöndíjat. A fiatal művésznek

tavaly novemberben

nyílt meg az első önálló kiállítása Petőfitelepen, a harminc festményből álló Kísérletek című tárlatát július 22-én, vagyis a Magyar Kultúra Napján tovább utaztatta volt gimnáziumába, az Eötvösbe. "Azért választottam ezt a címet, szerintem ez fedi le leginkább miről is szól valójában a kiállítás. Annak nem látom értelmét, hogy huszonéves fejjel kitalálom, mit szeretnék csinálni és ahhoz ragaszkodom még vagy negyven évig, hanem inkább kísérletezgetek az anyagokkal, a színekkel" - osztotta meg portálunkkal Patkós Dániel, miért éppen ezen a címen futnak a munkái, immár második alkalommal. "Koromnál fogva úgy érzem, ez még az útkeresés időszaka, de ez kiállítási címnek nem hangzik olyan jól. Azt vallom, inkább kísérletezek, nem vagyok még készen. Vannak itt olyan munkák, melyek kiforrottabbak már, azokból többet hoztam." Az ösztöndíjas azt is elárulta, a városábrázolások tartoznak a kedvenc alkotásai közé, de nagyon nehezen választ a sajátjai közül.

patkos_daniel_tarlatmegnyito013kf

A makói művész

Jámborné Balog Tünde

művésztanár tanítványaként ismerkedett meg az alkotás örömével, később került

Nagy Károly

festő- és grafikusművész, középiskolai tanára szárnyai alá. Ismereteit a 25 éves Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolában mélyíti el, amely a mai napig segíti kiteljesíteni a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás alapszakos, végzős hallgatójának látásmódját.

Gera Tibor

, a gimnázium igazgatója elismerősen szólt az egykori eötvösös diákról, egyúttal felhívta a tanulók figyelmét a tehetség kibontakoztatásának fontosságára. Nagy Károly, a szegedi céh elnöke az igazgató gondolatmenetét úgy folytatta, a diákoknak - Patkós Dánielhez hasonlóan - fontos felismerniük a bennük rejlő tehetséget, s ismereteiket az órákon kívül bővíteni. Minden művészeti ágban kellő alázatra és szorgalomra van szükség, az ösztöndíjas művészben ez megvan. Patkós Dániel munkásságát

Varga Márta

, a kormányhivatal kommunikációs vezetője foglalta össze az érdeklődőknek. Elmondta, a fiatal alkotó bátran nyúl a színekhez és anyagokhoz, tehát különféle festői technikákkal feszegeti korlátait. Kísérletei kreatív és eredeti tartalmak, melyekkel azt bizonyítja: az alkotás örök érvényű mozgatórugója a szabadság.

"Annak nem látom értelmét, hogy huszonéves fejjel kitalálom, mit szeretnék csinálni és ahhoz ragaszkodom még vagy...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.