Kultúra

"Én ilyennek látom a világot" - Fodor József-emlékkiállítás Budapesten

"Én ilyennek látom a világot" - Fodor József-emlékkiállítás Budapesten

2015. október 7., szerda
"Én ilyennek látom a világot" - Fodor József-emlékkiállítás Budapesten
Fodor József festõmûvész (Hmvhely, 2004)

Budapesten, a Duna Palotában nyílik emlékkiállítás Fodor József (1935-2007) hódmezővásárhelyi festőművész munkásságából október 14-én, szerdán 18 órakor. A tárlatot Lázár János miniszter nyitja meg, a "krónikás festőről" Feledy Balázs művészeti író mond méltatást.

A legvásárhelyibb vásárhelyi festőművész,

Fodor József

1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz tanszékén. A „Vásárhelyi Műhely” tagjaként rendszeres, sőt állandó kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, s kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül vezette a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat. Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a vásárhelyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 1984-ben megkapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, 2002-ben a Művészeti Akadémia Elismerő oklevelét. 2004-ben Mártély, 2005-ben Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. A 2007-ben hunyt el szülővárosában. A krónikás festőnek is nevezett Fodor József mintegy hatvan alkotásából október 14-én szerdán este 6 órakor nyílik kiállítás Budapesten, a Duna Palotában. A megnyitó vendégeit

Bíró Ildikó

, a Duna Palota igazgatója köszönti, a tárlatot

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője nyitja meg. A művészről méltatást mond

Feledy Balázs

művészeti író, a Krónikás festő - Portré Fodor József festőművészről című könyv szerzője. A vernisszázs moderátora

Mohácsi Szilvia

, hódmezővásárhelyi születésű televíziós szerkesztő, műsorvezető. Az eseményen

Tánczos Kata

művésznő közreműködik hárfán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.