Kultúra

Fotóművészre emlékezik Hódmezővásárhely - 105 éve született Lucien Hervé

Fotóművészre emlékezik Hódmezővásárhely - 105 éve született Lucien Hervé

2015. augusztus 7., péntek
Fotóművészre emlékezik Hódmezővásárhely - 105 éve született Lucien Hervé
lucien_herve

1910. augusztus 7-én született Hódmezővásárhelyen Elkán László, aki Lucien Hervé néven írta be nevét a fotóművészet aranykönyvébe. A világhírű alkotó emléktáblájánál a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, valamint a Lucien Hervé Kamera Klub képviselői róják le tiszteletüket ma délután 5 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, a Nekünk ilyen Mártély 2 című fotókiállítás megnyitóján.

A város (egyik) leghíresebb szülötte, a kortárs fotográfia kimagasló alakja egy nagypolgári család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 105 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen. Az Elkán család 1918-ban költözött Budapestre. A lázadó természetű Elkán fiú az érettségi után Bécsben tanult, majd 1929-ben Párizsba emigrált. Élete regénybe illően alakult: a francia hadseregben harcolt a második világháborúban, megszökött egy német hadifogolytáborból, bujkált és részt vett a francia illegalitásban. Itt vette fel az Hervé nevet, amelyen végül világhírűvé vált. Fényképezni 1938-ban, egy véletlennek köszönhetően kezdett el. Az (el)ismertséget Le Corbusier építésszel történt találkozása és barátsága hozta meg. Egyedi látásmóddal örökítette meg a kor legrangosabb modernista építészeinek alkotásait, képeit több tucat folyóirat és magazin közölte. A világ számtalan pontján készített felvételeket a népi építészet remekeiről és a történelmi negyedek épületeiről. Lencsevégre kapta az utca emberét, hétköznapi életét, zsánereket fogalmazott meg képi nyelven, portréin megragadta a hírességek jellemző karaktereit. Nevét a világhírre szert tett magyar származású fotográfusok:

Capa

,

Moholy-Nagy

,

Munkácsi

,

Kertész

és

Brassaï

között tartják számon.

Lucien Hervé

özvegye a tavalyi évben harminc fotót adományozott Hódmezővásárhely városának, melyeken Hervé emblematikus művei mellett a tragikusan fiatalon elhunyt fiuk,

Rodolf

alkotásai is megtalálhatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.