Kultúra

Másodszor is Bországgyűlés az ópusztaszeri emlékparkban

Másodszor is Bországgyűlés az ópusztaszeri emlékparkban

2015. január 9., péntek
Másodszor is Bországgyűlés az ópusztaszeri emlékparkban
140119borszag_onte151

Vasárnap második alkalommal rendezik meg a Bországgyűlést az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvény Nemzetünk Aranyát, a magyar bort, a magyar szőlészeti és borkultúra, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek és hagyományok megismerését, népszerűsítését célozza meg.

Az „első országgyűlés” helyszínén, Emlékparkunkban bemutatkoznak a hazai borrégiók képviselői, a borlovagrendek és egyéb szervezetek is, akik szakmai konferencia keretében vitatják meg a jövőre vonatkozó terveket. A rendezvényen köszöntő beszédet mond

Feldman Zsolt

, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A konferencián, amelyen a borászat iránt érdeklődő, vagy már ebben a szakmában dolgozó személyek is részt vehetnek, neves előadók és eladások szerepelnek. A Bországgyűlés egyik fontos momentuma a szegedi tanyánál történő Vince-napi vesszővágás. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince! Az Emlékparkban a "vincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre. Az Árpád-emlékműnél Szent Vince Borrend új borrendi tagjainak látványos avatását tekinthetik meg. A legkisebbeket egész napos népi játszóházzal várjuk. A rendezvény zárása az újbor kóstolása.

II. Bországgyűlés

2015. január 18.

Program

9:00-10:00 Konferencia résztvevőinek fogadása – Rotunda/Főbejárat 10:00-10:15 Köszöntő beszédet mond Farkas Sándor országgyűlési képviselő– Rotunda/Árpád-terem 10:15 Konferencia kezdete 10:15-10:35 Gál Péter, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai igazgatója tart előadást: „A szakmaközi szervezeti tevékenység jelentősége a magyar szőlő- borágazat fejlődésében” címmel– Rotunda/Árpád-terem 10:35-10:55 Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárának előadása – Rotunda/Árpád-terem 10:55-11:10 Dr. Mód László, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai tanszékének adjunktusa tart előadást: „A szőlő és a bor a szeri síkon” - Szőlészeti-borászati hagyományok Sövényháza környékén címmel – Rotunda/Árpád-terem 11:10-11:20 Dr. Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai tanszékének tanszékvezető helyettese tart előadást a „Hajdanvolt szüretek, zsendülő gerezdek”– Egy szőlészeti-borászati monográfia bemutatása címmel – Rotunda/Árpád-terem 11:20-11:45 Dr. Hajdú Edit nemesítő, a Kecskeméti Szőlészeti Borászati Kutatóintézet főmunkatársa tart előadást: Aktuális szőlőnemesítés (különös tekintettel a fagytűrő fajtákra) témában – Rotunda/Árpád-terem 11:45-12:10 Dr. Janky Ferenc, a budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi doktora tart előadást, melynek témája: Az egészség és a Bor! – Rotunda/Árpád-terem 12:10-12:20 Kérdések, vita – Rotunda/Árpád-terem 12:00-13:00 Rendezvény látogatóinak fogadása forralt borral – Rotunda/Főbejárat 13:00 Köszöntő beszédet mond dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke – Rotunda/Főbejárat 13:30 Vince-napi vesszővágás – Skanzen/Szegedi tanya 13:55 Szent Vince Borrend új borrendi tagjainak avatása – Árpád-emlékmű 14:15 Újbor kóstolása – Rotunda Egész nap Játszóház gyermekeknek – Rotunda/Földszint, Szer monostora és települése kiállítás

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Belépőjegy:

A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban a Feszty-körkép megtekintéséért egységesen 1000 Forintos belépőjegyet kell váltani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.