Hadi különlegességek és civil értékek augusztus 20-án Ópusztaszeren

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

opusztaszer_augusztus20_mj

Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készülnek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás egyaránt várja az itt ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz. Tovább »

Honvédelmi bemutató és megyei civil értékek – Szent István napra hív az ópusztaszeri emlékpark

2017. augusztus 1., kedd · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Idén is különleges programmal várja augusztus 20-án a vendégeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Ezúttal a honvédelem ügyét és azon értékeket állítják a program középpontjába a szervezők, amelyekkel Csongrád megye civil szervezeti büszkélkednek. A nemzeti ünnepet évek óta közösen szervező Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat arra invitálja a megye civil szervezeteit, hogy a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő eseményen mutassák be magukat, tevékenységüket. Emellett látványos honvédelmi bemutatóra is készülhetnek a park látogatói, amelynek keretében hagyományőrzők és a Magyar Honvédség egyedülálló, különleges rendeltetésű ezrede is bemutatózni fog. Az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz. Tovább »

Idén sem menekültek a vödrös locsolás elől az ópusztaszeri lányok + FOTÓK

2017. április 17., hétfő · Hozzászólok

opusztaszer_locsolkodas_etelszenteles56_gs

Hagyományos locsolkodással, népi játszóházzal és lovaskocsikázással folytatódott a Szeri Húsvét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A napsütés idő és a remek programkínálat megtette hatását: rengetegen látogattak ki a parkba, kicsik és nagyok, családok múlatták itt az időt. Tovább »

Fonott kalács készült Ópusztaszeren húsvét alkalmából + FOTÓK

2017. április 16., vasárnap · Hozzászólok

opusztaszer_kiallitas_husvet41_gs

Húsvét mindkét napján kézműves programokkal, népszokások felelevenítésével várják a látogatókat a parkban. Új kiállítás is nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén, a makói hagyma világával ismerkedhetünk meg. Tovább »

Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

2017. április 13., csütörtök · Egy hozzászólás

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is. Tovább »

Fessen tojást és locsolkodjon Ópusztaszeren!

2017. április 7., péntek · Hozzászólok

SzeriHusvet_onte_2017

Az ópusztaszeri skanzenben rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. Tovább »

Ópusztaszeren restaurálnák az előkerült Feszty-triptichont

2017. március 21., kedd · Hozzászólok

Feszty-triptichon_opusztaszer_001

Csaknem hat évtizedig az aradi múzeum pincéjében volt feltekercselve Feszty Árpád Krisztus temetése című hármas képe, amit várhatóan hamarosan újra megcsodálhat a nagyközönség. Jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy az egyébként jó állapotú művet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban restaurálják. Tovább »

Hungarikum vetélkedő Ópusztaszeren

2017. január 11., szerda · Hozzászólok

Január 13-án, pénteken 10 órától rendezik meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Látogatóközpontjának Konferencia termében a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett „Legyél otthon a nemzeti értékekben” című hungarikum vetélkedő döntőjét. Tovább »

Gyógynövénykertet és -feldolgozót alakítanak ki Ópusztaszeren

2016. október 27., csütörtök · Hozzászólok

SzerMonostor3

A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a látogatók abban a kertben és foglalkoztató központban, amelyet jövő tavaszra alakítanak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – jelentette be Kertész Péter igazgató csütörtökön a helyszínen. Tovább »

Paprikanapra várják a vendégeket Ópusztaszeren

2016. október 14., péntek · Hozzászólok

A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos dél-alföldi módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a vendégek akár vásárolhatnak is a különféle őrleményekből – közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-vel. Tovább »

Idén is lesz “Tök-jó futás”

2016. október 9., vasárnap · Hozzászólok

futas_mozgas_tomegsport

Idén különleges helyszínen várják a futás szerelmeseit. November 6-án (vasárnap) 13 órától az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad helyet a III. Tök-Jó félmaraton és családi futónapnak. Tovább »

Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren

2016. szeptember 28., szerda · Hozzászólok

borszuro

Mézédes magyar szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka mesterségek már-már elfeledett fogásait is elleshetik azok, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.
Tovább »

Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok napja, Madármegfigyelési nap Ópusztaszeren

2016. szeptember 23., péntek · Hozzászólok

borszuro

Borszűrő Szent Mihály ünnepén múltidéző programokkal és mesterségek bemutatóival várja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark! Október 1-jén, szombaton kipróbálhatja a szőlőpréselést, bőven fogyaszthat magyar szőlőt és mustot. Egész napos múltidéző programok színesítik a családok élményeit. A madármegfigyelési nap keretén belül érdekes előadásokat hallhat, lesz solymász bemutató, madárgyűrűzési bemutató és a Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozó kutya izgalmas bemutatóján is részt vehet. Tovább »

Hagymanapot tartanak Ópusztaszeren

2016. szeptember 13., kedd · Hozzászólok

hagymanap

Szeptember 17-én, szombaton az életre kelt skanzenben a hagymások életébe tekinthetnek be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) látogatói. Lesz hagyományos hagymaleves készítés, hagymalekvár főzés és mindenki elkészítheti a saját fokhagymafüzérét.
Tovább »

Felidézik a Szobori búcsúk hangulatát vasárnap Ópusztaszeren

2016. augusztus 29., hétfő · Hozzászólok

szobori

Szeptember 4-én felidézik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a régi Szobori búcsúk hangulatát: a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. A monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén arra is fény derül, ki lesz az idei Szer Üzenete-díjas. Az idei év különlegessége, hogy látványos ügyességi versenyen mérhetik össze tudásukat a lovas kocsikkal érkezők.
Tovább »

Szájer József Ópusztaszeren: Magyarország biztos sziget Európa és a világ háborgó tengerén + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. augusztus 20., szombat · Egy hozzászólás

ópusztaszer 2016.08.20.043

„Magyarország a világ és Európa viharos tengerén egy biztos és stabil sziget, olyan hely, ahol az állam folyamatosan képes teljesíteni az emberek iránti kötelességét: hogy minden erejével megvédje polgárait” – jelentette ki Szájer József EP-képviselő az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szent István-napi ünnepségén, amelyen a hagyományokhoz híven átadták a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit is. Tovább »

Sosem látott megyei seregszemle Szent István napján Ópusztaszeren

2016. augusztus 19., péntek · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Csongrád megye együtt ünnepli államalapító királyunkat és az öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényt – ez már biztosra vehető a települések, társadalmi és civil szervezetek jelenléte alapján. 60 stand mutatja be a megye kulturális, gasztronómiai értékeit, kézműves hagyományit, épített örökségét a nemzeti ünnep alkalmából. A szombati nap látogatóit számos élmény várja az Emlékparkban, melyek közül minden bizonnyal emlékezetes marad 700 postagalamb röptetése az Árpád Emlékműnél rendezett ünnepi megemlékezésen és a cséplési bemutató, amelynek során működés közben lesz látható egy 1950-es évekből származó cséplőgép. Tovább »

Két meglepetéssel is készül csütörtökre az ópusztaszeri emlékpark

2016. augusztus 18., csütörtök · Hozzászólok

fuvoszenekar

Azok, akik augusztus 18-án, csütörtökön az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatnak, két nagyszerű eseményen is részt vehetnek. Ezen a napon nyílik az emlékpark új kiállítása, a Kakastollas múlt – csendőr emlékkiállítás, emellett koncertet ad a világhírű holland fúvószenekar, a Frysk Fanfare Orkest.
Tovább »

Ruszin és magyar gyermekek ismerkedtek a magyar történelemmel Ópusztaszeren

2016. augusztus 16., kedd · Hozzászólok

ruszinok_onte020kf

Megerősödés lélekben, identitásban, anyanyelvben – ez is a célja annak a tábornak, melyet a görögkatolikus egyház szervez kárpátaljai magyar és ruszin, valamint magyarországi ruszin gyermekek számára. A hét folyamán kirándulásokat, játékos programokat és fürdőzést szerveznek a résztvevőknek, ellátogatnak szegedi templomokba, míg kedden a Feszty-körképet is megtekintették Ópusztaszeren. Tovább »

Algyőtől Felgyőig, Újszentivántól Kövegyig – saját értéktárukkal érkeznek a Csongrád megyei települések Ópusztaszerre

2016. augusztus 11., csütörtök · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Minden, ami Csongrád megye! – ezzel a jelszóval rendezi meg idén Szent István napi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A rendezvénnyel Magyarország éppen öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényét is ünneplik, amelyre értékeik felmutatásával készülnek Csongrád megye önkormányzatai. A két megyei jogú várostól kezdve a legkisebb lélekszámú településként nyilvántartott Kövegyig egyre több helység vállalkozik a helyi termékek bemutatására a nemzeti ünnep alkalmából. Az ünnepi rendezvény szónoka Szájer József Európai Parlamenti képviselő lesz.
Tovább »

Az ötéves Alaptörvény ünneplésére készül Csongrád megye Szent István napján

2016. augusztus 5., péntek · Egy hozzászólás

Közös ünneplésre hívja Csongrád megye településeit, polgárait és civil szervezeteit Szent István napján az Ópusztaszerei Nemzeti Történeti Emlékparkba a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat. A magyar állam bölcsőjeként is számon tartott emlékhelyen Magyarország Alaptörvényének öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők. A Szent István-nap programja Csongrád megye értékeinek bemutatására helyezi a hangsúlyt, az ünnepi megemlékezés szónoka Szájer József, Európai Parlamenti képviselő lesz.
Tovább »

Több mint ezer hagyományőrzőt várnak a tizedik ópusztaszeri nyílzáporra

2016. június 23., csütörtök · Hozzászólok

ijasztalalkozo47_gs

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Nyílzápor és Íjásztalálkozót. Már pénteken a magyarok őstörténet legfrissebb kutatási eredményeiről tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói, szombat délután és este pedig a hagyományőrzők a gyakorlatban is megmutatják eleink tudását. Tovább »

Restaurálják a nyár folyamán Feszty-körképet – hétvégén tartják a tizedik nyílzáport

2016. június 20., hétfő · 2 hozzászólás

opusztaszer_sajttaj07_gs

A hétvégére szoftverbemutatót, őstörténeti konferenciát és hagyományőrző rendezvényt is szerveznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A X. Nyílzápor és Íjásztalálkozó idén egybeesik a Múzeumok Éjszakájával, az érdeklődőket éjfélig várják a programok. Ősszel világkonferenciát tartanak a körképekről, bemutatják az Erdélyi Panoráma néven ismert körkép részleteit, valamint felavatják Kligl Sándor szobrát Árpádról és hét vezéréről. Tovább »

Hét legény küzdött meg a pünkösdi királyi címért Ópusztaszeren + FOTÓK, VIDEÓ

2016. május 16., hétfő · 3 hozzászólás

punkosd_opusztaszer68_gs

Pünkösdi lett a tavalyi király sikere, idén új legény nyerte el a címet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A győzelemig embert és lovat próbáló feladatokon keresztül lehetett eljutni. Tovább »

Apátfalva míves deszkaoromzatai – Márton Gábor fotókiállítása Ópusztaszeren

2016. április 19., kedd · Hozzászólok

160422fotokiallitas_meghivo_onteMárton Gábor műveiből fotókiállítás nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban április 22-én. A tárlatban látható képek a XIX. század vége és a XX. század első néhány évtizede között épült apátfalvi házakat és melléképületeiket mutatják be.
Tovább »

“A háború az erőszak ténye.” – konferencia az Emlékparkban

2016. április 11., hétfő · Hozzászólok

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Belvedere Meridionale szervezésében ebben az évben is konferenciát rendeznek az I. világháború centenáriuma alkalmából, április 14-én, csütörtökön, az ópusztaszeri Emlékparkban. Tovább »

Megújult a gátőrház Ópusztaszeren + FOTÓK

2016. március 17., csütörtök · Hozzászólok

160311gatorhaz_onte01

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark méltán egyik legkedveltebb épületét, a gátőrházat, az abban látható kiállításokat és az épület környékét az elmúlt időszakban felújították. A felújítási munkálatok az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság segítségével valósultak meg.
Tovább »

Vince-napi vesszővágás az Ópusztaszeri Emlékparkban

2016. január 11., hétfő · Hozzászólok

opusztaszer_vincenap 003

Január 17-én, vasárnap Vince-napi vesszővágás, új borrendi tagok avatása, borkóstolás, fröccsről szóló kiállítás és irodalmi fröccs-délután várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit. Tovább »

Millenniumi Emlékművet lepleznek le az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2015. szeptember 30., szerda · Hozzászólok

Ünnepelni hívnak minden magyart október 3-án, a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított, majd 2015-ben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban felállított Millenniumi Emlékmű leleplezésére. Ünnepi beszédet mond és az emlékművet leleplezi: Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Tovább »

Kövér László leplezi le a Millenniumi Emlékművet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2015. szeptember 24., csütörtök · Egy hozzászólás

151003millenniumi_ONTE_kreativÜnnepelni hív minden magyart az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark október 3-án a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított, majd 2015-ben a parkban felállított Millenniumi Emlékmű leleplezése alkalmából.
Tovább »

Szobori búcsú Ópusztaszeren

2015. augusztus 28., péntek · Hozzászólok

150827szobori_onte2

Szeptember 6-án felidézzik az Emlékparkban a régi Szobori búcsúk hangulatát: a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várjuk a kikapcsolódni, ünnepelni vágyókat. A monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén arra is fény derül, ki lesz az idei Szer Üzenete-díjas. Tovább »

Ópusztaszeren mond ünnepi beszédet az igazságügyi miniszter

2015. augusztus 18., kedd · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Trócsányi László, a kormány igazságügyi minisztere lesz a szónoka az idei ópusztaszeri Szent István-napnak. Az államalapítás ünnepére idén is látványos hagyományőrző és szórakoztató programokkal készül a Nemzeti Történeti Emlékpark. A magyarság együvé tartozását is szimbolizáló emlékhely és a Feszty-körkép ezúttal is ingyenesen látogatható. Tovább »

Szent István-nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2015. augusztus 13., csütörtök · Hozzászólok

augusztus20_opusztaszer49_gs

Augusztus 20-án ünnepi megemlékezéssel és egész napos családi rendezvénnyel várnak minden ünnepelni vágyót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ezen a napon a Park és a Feszty-körkép megtekintése ingyenes. Tovább »

A természet ízei – egy kiállítás az ehető vadnövényekről

2015. augusztus 10., hétfő · Hozzászólok

kiall_bev

Augusztus 15-én 15 órakor nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a pécsi Janus Pannonius Múzeumból érkező kiállítás. A megnyitón a kiállítást Dénes Andrea, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa, a kiállítás szervezője mutatja be. Továbbá beszédet mond Csatlós Rita Puszta Háza-vezető. Tovább »

Történészek rövidnadrágban

2015. július 22., szerda · Hozzászólok

torteneszek_rovidnadragban

2015. július 16–19. között zajlott le a III. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora a Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvény nyitóelőadását Szakály Sándor történész, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója tartotta, aki a magyar hírszerzés történetét vázolta fel. Tovább »

Következő oldal »