Kultúra

Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet

Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet

2014. október 5., vasárnap
Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet

Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, az elismerést a kiállítás vasárnapi megnyitóján adták át.

A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját elnyerő

Szabó Ábel

festőművész 1974-ben született Kolozsvárott. Középfokú tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Pásztor Gábor, Eszik Alajos

voltak a mesterei. 1998-ban végzett grafika szakon, majd az ezredfordulót követően talált rá fotórealisztikus ábrázolásmódjára. "A realista festészet számomra a világ elhanyagolt dolgainak újbóli megismerését jelenti" - vallja Szabó Ábel jellegzetes stílusáról. A Sensaria csoport tagjaként immár tíz éve állandó kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak és a hódmezővásárhelyi festőszimpóziumnak is rendszeres résztvevője. Munkásságát 1998-ban Kondor Béla-díjjal, majd Derkovits Gyula-ösztöndíjjal ismerték el. A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon 2007-ben és 2013-ban Galyasi Miklós-nívódíjjal, 2011-ben Endre Béla-mesterdíjjal tüntették ki.

Bárdosi József

művészettörténész a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat katalógusának előszavában narratív, leíró realizmusnak nevezi Szabó Ábel festészetét. Olyan krónikásnak írja le a fődíjas művészt, akinek van bátorsága felvállalni és felmutatni a valóságot, de elmélyült, akadémikus módon készült történeteivel nem üzenget, nem oktat és nem is von felelősségre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.