Kultúra

Épületlátogató hétvége Hódmezővásárhelyen (is)

Épületlátogató hétvége Hódmezővásárhelyen (is)

2014. szeptember 18., csütörtök
Épületlátogató hétvége Hódmezővásárhelyen (is)

A hétvégén ismert hódmezővásárhelyi műemlékek kevéssé ismert részletei és történetei elevenednek meg a látogatók előtt a Kulturális Örökség Napjain: szeptember 20-án és 21-én a városházán és a zsinagógában tárlatvezetéseket tartanak. Szombaton este nemcsak a híveknek tárják ki kapuikat a templomok; a Református Ótemplomban kora délutántól, a Belvárosi Katolikus Templomban az esti misét követően zenei műsorokkal, kiállításokkal, foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Az örökségnapok kezdeményezése 30 évvel ezelőtt indult el Franciaországból. Hagyományosan az őszi hónap harmadik hétvégéjén megszervezésre kerülő esemény az Európa Tanács védnöksége alatt, mintegy félszáz országban teszi hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé a műemlékeket, emlékhelyeket. Hódmezővásárhelyen szombaton délelőtt a városháza "kincseit", a hivatalépület képzőművészeti remekműveit tárja a látogatók elé Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó. Szeptember 20-án rendezik országszerte az Ars Sacra fesztivált azaz a Nyitott templomok napját. A Református Ótemplom 300 év - egy templom mottóval, Tószegi Ferenc tárogató-hívogatójával nyitja meg kapuit délután három órakor. Éjfélig koncertekkel, gyerekfoglalkozással, a templom történetét bemutató kiállítással és vezetésekkel várják az érdeklődőket. A vállalkozó kedvű látogatóknak érdemes lesz akár többször, nappal és éjszaka is felmászni a toronyba, ahonnét páratlan kilátás nyílik a városra. A Szentháromság templom, melyet a köznyelv belvárosi katolikus templomnak nevez, a hat órai szentmisét követően orgona és kóruskoncerttel kapcsolódik a nyílt naphoz. Az est folyamán lesz még gitáros szentségimádás, tanúságtételek és hajnali imaóra is. Szeptember 21-én, vasárnap délelőtt fél tíztől

Dömötör Mihály

fotóművész és

Szigeti János

helytörténész mutatja be a vásárhelyi izraelita temető, az "Élők házának" különleges hangulatát és neveseinek sírjait a zsinagógában kiállított fotográfiákon keresztül. A vásárhelyi zsidó közösség istenházában

Sisa Béla

Ybl-díjas építész, a zsinagóga 2004. évi rekonstrukciójának vezetője, a Hódmezővásárhelyi zsinagóga című könyv szerzője tart vezetést az érdeklődőknek. Vasárnap 10 órától a városháza építészeti "titkait" ismerhetik meg az örökségnapok résztvevői: Mucsi László irodavezető a Polgármesteri Hivatal kevéssé ismert helyeire kalauzolja a látogatókat. Szeptember harmadik hétvégéjén a Tornyai János Múzeum és az Emlékpont kiállításai díjtalanul látogathatóak.

Oroksegnapok_plakat_20140920-21

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.