Kultúra

Nagy Imre Erik megint a zeneszerzőverseny élvonalában

Nagy Imre Erik megint a zeneszerzőverseny élvonalában

2013. március 1., péntek
Nagy Imre Erik megint a zeneszerzőverseny élvonalában

Három művével is a free-scores.com zenei oldal nemzetközi zeneszerzőversenyének döntőjébe jutott Nagy Imre Erik, Tápén élő zongorista, karmester és zeneszerző. Van okunk drukkolni: a végső fordulóba ugyanis több mint 300 induló zeneszerzőből egyedüli magyarként jutott be a komponista.

Nem ismeretlen terep:

tavaly a mester Ave Mariájával elhozta a verseny első díját a maga kategóriájában

. A világ legnagyobb, digitalizált kottákat közzétevő portáljának idei kiírása a klasszikus és főleg az akusztikus kamarazenét helyezte előtérbe. A meghirdetett négy kategóriából (klasszikus zongoramű, modern zongoradarab, klasszikus kamarazeneduó, illetve dal (voice) háromban indult egy-egy művel

Nagy Imre Erik

, és a péntek reggel közzétett eredmény szerint mindháromban elfogadták a művész kompozícióit. Március 18-ig lehet szavazni a zeneművekre,

részletek ITT.

A zeneszerző portálunknak elárulta, helyenként igen „cseles” volt a versenykiírás, például a modern zongoradarab kategóriában a megkomponált műről készült hangfelvételen nem szerepelhetett semmilyen hangeffekt, vagyis csak akusztikus zongorán eljátszva lehetett érvényes nevezést beadni. A klasszikus kamarazeneduó kategóriából viszont éppen a billentyűs hangszereket zárták ki, és az azonos „nemű” hangszerek duettjét preferálták. A dal (accompanied song) kategóriában lehetett egyedül „keyboardot”, vagy egyéb mai (számítógépes) hangtechnikát használni. A komponista azt is elmondta, két darabja - a Diófa L'amour és a Három magyar táncdallam - után a Fehér macska a fekete zongorán című műve már csak ráadásként, jókedvből született. Mint mondta, egyik reggel a kiskedvence valóban a zongorán terpeszkedett, és alig bírta megfogni - ez ihlette az egyébként nyávogással záruló kompozíciót.

A döntős darabok:

Modern zongoradarab kategóriában:

White Cat On The Black Piano - Ragtime Nagy Imre Erik (Opus: 56), piano solo.

Klasszikus duó kategória:

3 Hungarian Dance Melody - (own musical theme) „Village atmosphere…” (Opus: 55). 2 clarinets (duet).

Dal kategória:

Diofa L'amour - Sopran Arioso (Opus: 54). Solo soprano, keyboard.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.