Kultúra

Csernay László radiológust ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával

Csernay László radiológust ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával

2013. március 8., péntek
Csernay László radiológust ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával

Csernay Lászó radiológus professzort ismerik el idén a Szegedért Alapítvány fődíjával, amelyet szombaton este 24. alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó 1879-es nagy árvíz évfordulójához közeledve egy hagyományos gálaműsor keretében.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerését

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját

Penke Botond

orvosi kémikus, gyógyszerkutató, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig

Fritz Mihály

szobrász-éremművész veheti át a gálaműsoron - tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t. A fődíjas

Csernay Lászó Lapis András

szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, mivel köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át. A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, és

Debreczeni Pálnak

, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók - a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet - 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.