Kultúra

Keresztes hadjáratok Vásárhelyen

Keresztes hadjáratok Vásárhelyen

2013. február 11., hétfő
Keresztes hadjáratok Vásárhelyen

Az Emlékpont történelemi szabadegyetemén a keresztes vitézek korába kalauzolja Hunyadi Zsolt egyetemi adjunktus (SZTE-BTK Történeti Intézet) hallgatóságát február 13-án szerdán 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben, ahol A keresztes hadjáratok és Magyarország címmel tart előadást.

III. Béla

uralkodása előtt (uralkodott: 1172 - 1196) hazánk mint átvonulási útvonal került kapcsolatba a keresztes háborúkkal. Béla

Barbarossa Frigyes

német császár (uralkodott: 1152-1190) iránti tiszteletének kifejezéséül vállalt tevékeny szerepet a szentföldi hadjáratban; a német hadhoz kétezer magyar katona is csatlakozott. Fia,

II. András

(uralkodott: 1205-1235) is bekapcsolódott a háborúba, vele szemben gyakran hangzott el az a vád, hogy szentföldi kalandor vállalkozásával értelmetlenül ontotta a magyar vért. A háborúk politikai jelentőségét mutatja, hogy azok az uralkodók, akik részt vettek a keresztes hadjáratokban, csatlakozásukkal országuk erejéről és az egyház iránti elkötelezettségükről adtak bizonyságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.