Kultúra

Munkácsytól a zseblámpás raktártúráig - pénteken Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

Munkácsytól a zseblámpás raktártúráig - pénteken Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

2012. november 21., szerda
Munkácsytól a zseblámpás raktártúráig - pénteken Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

Egyre kevesebb intézmény rendezi meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját, szemben nyári, hasonló jellegű párjával. A szegedi Kultúrpalota viszont idén is színes kínálattal készül november 23-ára.

A Múzeumok Őszi Éjszakája nem terjed ki a város több kulturális intézményére, mint a nyári Múzeumok Éjszakája, hanem a múzeumban koncentrálódnak a programok - mondta el a szerdai sajtótájékoztatón

Szatmári Csilla

, a múzeum művelődésszervezője. November 23-án a hagyományos 10-től 17-ig tartó nyitva tartás után 18 és 23 óra között újra kitárja a múzeum kapuit, és csoportos tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket. Zseblámpás raktárlátogatást is szerveznek a néprajzi és természettudományi látványtárban - ehhez, kérik, minden látogató hozzon magával zseblámpát!

Vatera-lelet

Bemutatják azt a hajfonatkorongot is, mely kalandos körülmények között került be a Kultúrpalota gyűjteményébe. A honfoglaláskori tárgyra még az 1950-es években bukkantak rá csengelei földmunkák közben. A korong évtizedekig egy fiókban lapult, majd egy tanya lebontása során került elő ismét 2012-ben. Az örökösök a Vatera internetes aukciós oldalon kínálták eladásra a tárgyat, melyre régészek figyeltek fel. Az oldal kommentjeiben többen értesítették a tulajdonost, hogy régészeti leletről van szó, melynek kereskedelme itthon törvénybe ütközik. A tulajdonos levette a hirdetést, majd átadta a korongot a Móra-múzeum régészeinek, akik restaurálták a 10. századból származó műtárgyat.

Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből címmel 19 órakor egy kiállítás megnyitójára is sor kerül. Pópity Dániel régész elmondta, a vándorkiállítás anyagát először a Parlamentben láthatták az érdeklődők, majd ötödik helyszínként érkezett Szegedre. Tíz témakört jár körbe a neolitikumtól a középkorig mintegy félezer tárggyal. A leletek az ország különböző pontjairól származnak, melyeket saját, helyi anyaggal egészített ki a Móra-múzeum. Ezek főként a tárlat őskori anyagát erősítik. A terem közepén egy rézkori főnöki sírt tekinthetnek meg a látogatók, de lesznek még neolit edények és kőeszközök, bronzkori urnasír, az M43-as ásatásról származó fémkeresős anyagok, egy Sándorfalvánál előkerült katonai diploma töredéke, illetve Árpád-kori leletek is. Az éjszaka látogatói 19 órától betekinthetnek a múzeum könyvtárába és a legendás bútorokkal és festményekkel berendezett igazgatói szobába is, utóbbi maga

Fogas Ottó

múzeumigazgató mutatja be az érdeklődőknek. 21 órától

Hamar Edina

és

Szabó Tamás

restaurátor-művészek előadásából kiderül, miért sötétednek

Munkácsy

korai képei. Az estet a tárlatokhoz kapcsolódó kvízvetélkedő zárja, melynek keretében értékes nyeremények várnak a résztvevőkre. 17 órától a Kass Galériában

Dömötör Mihály

fotóművész

Eifert Jánossal

, az egyik legkiválóbb magyar fotóművésszel beszélget Képírás - Fotóakadémia címmel megjelent kötetéről. Dömötör Mihály elmondta, a könyv nem fényképezni, hanem alkotni tanít, nézni, látni és láttatni. Az olvasó konstruktív gondolkodását hívja elő. Megmutatja, miként válhatunk a világra érzékeny emberré. Az éjszakára 400 forint a belépő, a jeggyel a Munkácsy-kiállítás kivételével valamennyi tárlat megtekinthető. A Munkácsy-tárlat jegyára az estén 990 (felnőtt), 690 (diák, nyugdíjas), illetve 2400 (családi jegy) forint, mellyel a múzeum valamennyi kiállítása látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.