Kultúra

Dél-Amerika színei a Somogyiban

Dél-Amerika színei a Somogyiban

2012. szeptember 10., hétfő
Dél-Amerika színei a Somogyiban

Mindenkinek mást mond, Latin-Amerikát sok mindenért lehet kedvelni – vallja Molnár Gábor, a földrész lelkes kutatója, akinek legutóbbi útja során készített fotóit tekinthetjük meg a Somogyi-könyvtárban.

Molnár Gábor

1997 és 2003 között tanult és dolgozott Dél-Amerikában, hazatérése után a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében PhD-fokozatot szerzett Dél-Amerika integráció-földrajzából. 2011-ben meghívást kapott egy előadás-sorozatot megtartására a dél-kolumbiai Pasto egyetemén. Kolumbia mellett járt Ecuadorban és Peruban, az óceán partvidékén, s az Andokba is eljutott. A látottakat fotósorozatokon örökítette meg.

Civilizációk közötti párbeszéd (Diálogo entre Civilizaciones) című előadás-sorozatában több témakört járt körbe, Latin-Amerika mellett Európáról és fekete Afrikáról is beszélt. Molnár Gábor szerint mindenkinek más az, ami megragadó Dél-Amerikában. Ő maga kutatóként Dél-Amerika társadalmi viszonyait, a nemzetközi rendszerben elfoglalt helyét vizsgálja amellett, hogy a kint töltött közel öt év alatt természetesen személyes kötődései is kialakultak. Az a társadalomszerkezet, ami Magyarországon a második világháború előtt volt jellemző, a kutató véleménye szerint részben még ma is megtalálható Latin-Amerika bizonyos társadalmaiban. Molnár Gábor arról is beszélt, a fejlődés kérdése szintén érdekes. Azt hinnénk, hogy harmadik világ, pedig bizonyos területei jóval fejlettebbek, mint Európa egyes részei. Végül antropológiai szempontból szintén kuriózum a sok keveredés miatt – sorolta a kutató.

Molnár Gábor már hat-hét kiállításon van túl. Mint portálunknak elmondta, a tárlat anyaga az utóbbi egy hónapos kinttartózkodása alatt született. Nem profi fotós, mégis jó szeme ahhoz, hogy elkapja az érdekes momentumokat. „Nem volt specifikus témám, jártam-keltem, körülbelül ötezer kilométert tettem meg most Dél-Amerika három országában, ebből válogattam össze a fényképeket” – tudtuk meg a kutatótól. A tematikát az utazás két extrém pontja jelölte ki, azaz a legészakabbra fekvő, az Eldorádó legendájához kapcsolódó Guatavita-tó, illetve a legdélebbi pont pedig Narihuala volt, Peru északi részén, a sivatag melletti település. A kiállítás teljes anyaga ötven képből áll, melyből tizenöt került a Somogyi-könyvtár falaira. „Azért csinálom a kiállítást, mert motivációt érzek arra, hogy lehetővé tegyem, hogy ne csak én gyönyörködjem ezekben a képekben, hanem mindazok, akiket érdekel” – összegzett Molnár Gábor. A „Guatavitától Narihualáig – Utazások Dél-Amerikában” című kiállítást szeptember 29-ig láthatják az érdeklődők a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.