Kultúra

Csernus Tibor gyűjteményes kiállítása Vásárhelyen

Csernus Tibor gyűjteményes kiállítása Vásárhelyen

2012. augusztus 29., szerda
Csernus Tibor gyűjteményes kiállítása Vásárhelyen

A fiatalkori képektől egészen a 2007-ben Párizsban elhunyt festő utolsó, befejezetlenül maradt alkotásáig teljes keresztmetszetet kapnak a látogatók Csernus Tibor életútjáról a művész gyűjteményes kiállításán, amely szombaton nyílik a felújított és kibővített hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban.

Fertőszögi Péter

művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke a tárlatról rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a Kogart gyűjteményéből közel száz alkotás érkezett az alföldi városba. A kiállítás látogatói kronologikus sorrendet követve ismerhetik meg a Képzőművészeti Főiskolát

Bernáth Aurél

legtehetségesebb tanítványaként 1952-ben elvégző Csernus Tibor művészi világának változását. Ez alól csupán a tárlat szénrajzokat, akvarelleket, pasztellképeket felvonultató része kivétel, amelyben a művész festészetének alapját képező technikai sokféleségét, bravúros tudását villantja föl – fogalmazott a szakember. Csernus Tibor a főiskola elvégzését követően nagyon hamar kialakította önálló, szürnaturálisnak nevezett stílusát. 1961-ben a magyar kultúrpolitika indexre tette, 1964-ben feleségével Párizsba költözött, ezt követően érdeklődése a mindennapi emberek mindennapi életét fényképszerűen megörökítő hiperrealista irányzat felé fordult – közölte Fertőszögi Péter. A tárlaton szerepel a művész Caravaggio ihlette korszakának számos emblematikus alkotása is. Ekkoriban elsősorban a fény és az árnyék játékát felhasználó bibliai témájú képeket, női aktokat, illetve csendéleteket festett. Bár a kiállítás anyagában nem szerepel a művész William Hogarth metszetsorozatának hatására az 1990-es években készült expresszív-realista sorozata, a Szajha útja, az érdeklődők számos tanulmányon, vázlaton keresztül ismerhetik meg, hogyan látta Csernus Tibor a Montmartre bárjainak, varietéinek világát. Az olajvázlatok azért is különösen érdekesek, mert bepillantást nyújtanak a festő gondolkodásmódjába, alkotási folyamatába – tudatta a művészettörténész. A művész utolsó alkotói ciklusában irodalmi emlékeket megjelenítő képeket készített, a tárlaton bemutatott alkotások között is többön Edgar Allan Poe novelláinak alakjai elevenednek meg. A kiállítás záró eleme pedig Csernus Tibor párizsi műtermét idézi meg, festőasztalával, gurulós székével, és utolsó befejezetlenül maradt festményével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.