Kultúra

Szegedi Portugál és Spiró Prah az IH-ban

Szegedi Portugál és Spiró Prah az IH-ban

2012. február 8., szerda
Szegedi Portugál és Spiró Prah az IH-ban

Februárban a szegedi IH Rendezvényközpontba költözik a Portugál és Spiró György Prah című komédiája. A Színházi Esték darabjait Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója rendezi.

A nagysikerű Színházi Esték előadássorozatának az Újszegedi Rendezvényház helyett az IH Rendezvényközpont ad helyet, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel is színesítsék a kulturális központ programkínálatát. Februárban két darab költözik át az Újszegedi Rendezvényházból az IH Rendezvényközpontba: Spiró György Prah című komédiája, valamint Egressy Zoltán Portugál című műve debütál az új helyszínen. Az idei színházi évadban a két szezonnyitó előadás után egészen nyárig a Színházi Esték sorozat további darabjaiban is a nevetésé lesz a főszerep. Műsorra tűzik még Arthur Mcdonagh ír szerzőtől a Leenane szépét, Dobozy Imre kisregénya alapján, A tizedes meg a többiek történetéből készült túlélő-komédiát, valamint Vajda Katalin - Valló Péter - Fábri Péter: Anconai szerelmesek című zenés komédiáját.

Spiró György: Prah

A szerző az egyik legismertebb és a legelismertebb kortárs magyar színpadi író. Több színműve, mint a Csirkefej, az Imposztor, a Kvartett bejárta Magyarországot, és rengeteg nemzetközi színpadon is bemutatták már. Legújabb szerzeménye, a „Prah” azonban talán valamennyi korábbi művének sikerét felülmúlja. 2007-es ősbemutatója óta néhány év alatt már több magyarországi színház bemutatta. A történet egy szegény házaspárról szól, amely megüti az ötös lottón a főnyereményt. A tervezgetés, hogyan is is legyen tovább, tehetetlenkedésük finom, mégis helyenként harsány humorral mutatja meg a szerző. A nézők könnyedén tudnak haladni a storyval, nem fulladoznak a filozófiai mélységekben, miközben a darab mégis tele van igazi emberi filozófiával.

Az előadások időpontja

2012. február 12. 19.00 óra 2012. február 13. 19.00 óra

Szereplők

Asszony: Müller Júlia Férj: Korognai Károly Látványterv: Korognai Károly - Tóth Kázmér Rendező: Korognai Károly

Jegyárak

1-10 sorig elővételben 2.300 Ft, a rendezvény napján 2.700 Ft, 11-26. sorig elővételben 1.900 Ft, a rendezvény napján 2.300 Ft

Egressy Zoltán: Portugál

A „Portugál” az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb színházi előadása volt Szegeden a „Gyalog galopp” mellett. Az Egressy darab remake-je z IH Rendezvényközpont, mint új szegedi színpad hangulatát is megalapozza majd. A darab egy Irgács nevű falu kiskocsmájában játszódik, ahol a törzsvendégek és betérő emberek szinte kivétel nélkül masszív alkoholisták. A darab persze nem az alkoholról szól, bár ez minden szereplő számára az életük elmaradhatatlan mindennapos kelléke. A kocsma minden vendégének megvan a maga története, és persze a darabban kirajzolódnak a kocsmaélet színes-szagos részletei is. Lehet itt csipkelődni, szerelembe esni, összeveszni, miközben a helyszín, a helyzetek és a szereplők összeadódásából vicces, mégis megejtő élethelyzetek születnek, amelyeket a szerző szatirikus humorral színez.

Az előadások időpontja

2012. február 26. 15:00 és 19.00 óra február 27. 19.00 óra

Szereplők

Jucika: Müller Júlia Csipesz: Fandl Ferenc Bece: Hajnóczky Balázs Masni: Szirbik Bernadett Kocsmáros: Szatmári György Retek: Korognai Károly Pap: Baj László Sátán: Molnár Sándor Tamás Feleség: Jancsó Dóra Látványterv: Korognai Károly - Tóth Kázmér Rendező: Korognai Károly

Jegyárak

1-10 sorig: elővételben 3.500 Ft; a rendezvény napján 3.900 Ft, 11-26. sorig: elővételben 2.800 Ft, a rendezvény napján 3.200 Ft

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.