Kultúra

Felfedezésre invitál a zalakarosi borkultúra

Felfedezésre invitál a zalakarosi borkultúra

2011. szeptember 6., kedd
Felfedezésre invitál a zalakarosi borkultúra

Méltán húzhatja ki magát Zalakaros polgármestere Novák Ferenc, hiszen az általa közel 30 éve végzett borturisztikai munka eredményeként az ország legjelentősebb borkulturális autótúráján, a Borok Útja Rally-n az idén a legjobb női párosnak járó díjat két zalakarosi versenyzőnő nyerte el. Zalakaroson joggal remélik, hogy a helyi borrendezvények sorában a 2011 szeptember 16-18 között megrendezésre kerülő szüreti hétvégén még több turista keresi fel a „Kis-Balaton ékszerdobozát”.

A Kis-Balaton elsősorban természetei értékeiről, elismerésre méltó klímájáról és ínycsiklandozó gasztronómiájáról híres, viszont talán kevés szó esik a zalai borvidéken betöltött kohéziós szerepéről, amellyel képes az odaérkező turisták számára megismertetni a térség borászati remekeit is. Történelmileg igazolhatóan, a Zalai borvidék hazánk, ha nem is legrégebbi, de egykoron legnagyobb borvidéke volt. A nagy borkombinátokkal szemben Zalában ma is több ezer kistermelő varázsolja poharainkba a borvidék különleges éghajlatának köszönhető a zamatos, élénk, savakban gazdag fehér borait. Zalakaros borkultúrájának a megismertetése terén tanúsított elszántságát bizonyítja egyrészt, hogy a város adott otthont az ország legjelentősebb borkulturális társadalmi eseménynek, a Borok Útja Rallye első napjának, másrészt a XIV Zalakarosi Bornapok alkalmával fedett rendezvénytér került átadásra. A rendezvénytér egy 300 négyzetméteres fedett sátorral, valamint kisebb fedett területekkel gazdagodott. E fedett részek bármikor bármely irányban bővíthetőek. A 300 négyzetméteres sátor-színpad felállítása nélkül- legalább 300 fő befogadására alkalmas, így rossz idő esetén sem kell elhalasztani vagy lemondani a programokat. A beruházás értéke 27 millió forint. A térrel kapcsolatban a jövő év egyik legfontosabb feladata a vízelvezetés megoldása, valamint a tér keleti részének aszfaltozása.

Az ősi magyar borkultúra tiszteletének és a magyar gazdák borászatainak adózva, a fedett rendezvénytér második legjelentősebb eseménye a Szüreti Szőlőkapkodó. A soron következő zalakarosi szüreti napok egyfajta „díszvendégei” lesznek az idei országos Borok Útja Rallye-n Zalakarosnak elismerést hozó női páros tagjai, név szerint Deutschné Lang Erika alpolgármester asszony, valamint Jámbor Tímea települési kommunikációs-és marketing vezető, akik a 86-os rajtszámmal indultak neki a 100 neves közéleti, üzleti, művészeti, sport és média kiválóságok párosai között a 700 kilométeres távnak. A szüreti napokon az utóbbi években az országosan is megnövekvő borkultúrát is jelentősen növelni fogja az új zalakarosi rendezvény téren tartandó a „Zalakarosi Szőlőkapkodó” programsorozat, amely a hagyományos szüreti felvonulás mellett a Dalárda, a Karos Táncegyüttes és a Kinizsi Táncegyüttes bemutatójával, számos kísérő rendezvénnyel együtt egy igazán remek kikapcsolódást ígér! A szüreti hétvége időpontja 2011.09.16-18. Részletes program: www.zalakaros.hu (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.