Kultúra

A háborúról és a felelősségünkről – jön a Valahol Európában + FOTÓK

A háborúról és a felelősségünkről – jön a Valahol Európában + FOTÓK

2011. augusztus 4., csütörtök
A háborúról és a felelősségünkről – jön a Valahol Európában + FOTÓK
Béres Attila rendezésében érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei musicalprodukciója, mely egyben az évad utolsó bemutatója is hat előadással. A szereposztásban olyan nevekkel találkozhat a nagyérdemű, mint a tavaly a My fair lady Elisáját alakító Tompos Kátya, valamint Alföldi Róbert, Pindroch Csaba, Mácsai Pál, Szarvas József, Szőcs Artúr vagy Keresztes Tamás.Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a csütörtöki közönségtalálkozón elmondta, a játékok nyolcvanadik születésnapjára olyan musicalt szerettek volna, amit hazai szerzők alkottak, valamint cél volt az is, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen rettenetes dolog a háború. Ha ezeken az augusztusi estéken, ha csak két pillanatra, de elgondolkodik minden néző azon, milyen borzasztó dolgokat művel az emberrel a háború, már megérte – fogalmazott Bátyai. Azt is hozzátette: szülőként bízott a gyerekek erejében, hogy segítségére lesznek a rendezőnek. „Úgy látom, minden vágyam teljesül” – zárta gondolatait az igazgató. A musicalprodukcióra első két előadására egyébként – mint a musicalekre általában – múlt hét előtt elfogytak a jegyek.

Óvodát nyitna

Béres Attila – a Budapesti Operettszínház főrendezője – úgy nyilatkozott, a Valahol Európában egy furcsa zenés darab. „Ha a történetet próbálom értelmezni, egy görög sorstragédiára hasonlít. Nem csak zenétől zenéig terjedő epizódok vannak benne. A háború egy pretextus arra, amiről a darab szól: a minket, felnőtteket terhelő felelősségről. Nem véletlenül vettem fel norvég zászlós pólót magamra” – hangsúlyozta a rendező. A darabban két gyerek hal meg, köztük a főszereplő Kuksi is. Azért halnak meg, mert nem vesszük észre, hogy a felelőtlen filozofálásunk, politizálásunk, hajszánk miként csapódik le a gyerekekben, a felelőtlen acsarkodásaink milyen hatással vannak rájuk – így Béres Attila. Hozzátette: a darab aktualitása az elmúlt két hétben „iszonyatosat nőtt”. Azt is elmondta, az édes-keserű bússággal elmesélt történet hatásmechanizmusa a zene által megsokszorozódik. Béres Attila szerint a gyerekektől „édes” a darab, 74-en játszanak a színpadon. „Nagyon féltem attól, hogy miként lehet ennyi gyerekkel egyszerre bánni, de a próbafolyamat végére eldöntöttem, hogy óvodát fogok nyitni. Nagyon sok energiát kap tőlük az ember, bántam is, hogy nekem csak egy van otthon” – mondta Béres Attila. Az óvodában a gyerekek azt játsszák, hogy például rendőrök. A gyerek csak játszani tud. Illetve ő nem játszik, hanem valóságként éli meg a szerepet – zárta gondolatát a rendező. „A kölkök olyan mérhetetlen fegyelemmel és koncentráltsággal dolgoznak, hogy egészen lenyűgözőek” – csatlakozott Béres Attila mondandójához az Egyenruhást alakító Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója. Azt is megtudtuk, a gyerekszereplők ugyanúgy délután öttől éjfélig próbálnak, és „úgy lehet velük bánni, mint bármelyik színésszel”. „Mikor látom őket, arra gondolok, nem a jövő generációjával van baj, hanem lehet, hogy a mienkkel, vagy az előzővel is” – így Alföldi. Azt is megtudtuk, nagyon pikáns helyzetet jelent neki karaktere megformálása, mert „egy rendes, normális, két lábon járó fasisztát” alakít. A színész azonban nem véleményezheti a figurát, hanem igyekszik belebújni a bőrébe, és megkeresi a szerep igazságát – tette hozzá.

Kabaréból háborúba

A főszereplőt alakító Grünwald Dávid nem először van színpadon, a Valahol Európábannal együtt már mintegy 6 produkcióban szerepelt, 8-9 évesen játszott először. Szombathelyről, a Kabaréból hozta a rendező a szabadtérire. Az ifjú tehetség úgy nyilatkozott, Béres Attila egyaránt jól megtalálja a hangot a felnőttekkel és a gyerekekkel. Dávid figurájáról szólva elárulta, szereti az általa megformált Kuksit, akit szerinte kicsisége tesz szerethetővé. „Dávid egy igazi profi. Pengén figyel, válaszol, reagál. Nem akar édeskés gyerek lenni, ő egy iszonyatosan felnőtt gyerek, ezért lehet jó Kuksi” – jellemezte főszereplőjét a rendező. A Tanító szerepét magára öltő Pindroch Csaba elmondta, már annak idején a Marica grófnőnél is nevetett magában, mikor a Dóm térre hívták, hiszen nem olyan jól tud táncolni-énekelni. „Nem tudok énekelni, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogok tanulni” – szögezte le Pindroch. Azt is hozzátette: Szegednek nem tud nemet mondani, a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban is láthatja ismét a helyi nagyérdemű. „Rendkívül jó a munka, dolgoztam már a főrendező úrral, a vezérigazgató úrral is. Remélem, én is fogom majd őket rendezni, ahogy így elnézem, én is be fogok iratkozni rendezői szakra” – szólt tréfálkozva a mostani produkcióról a színművész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.