Kultúra

Elhunyt Koós Olga érdemes és kiváló művész

Elhunyt Koós Olga érdemes és kiváló művész

2011. március 27., vasárnap
Elhunyt Koós Olga érdemes és kiváló művész

Életének 86. évében rövid betegség után vasárnap hajnalban meghalt Koós Olga érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett színésznő - közölte családja és a Radnóti Miklós Színház az MTI-vel.

A színház

Koós Olgát

saját halottjának tekinti. Koós Olga 1925. november 2-án született. 1946-tól a Színművészeti Főiskolán tanult, ám azt 1949-ben otthagyta. 1949 és 2006 között 154 színdarabban játszott, ami azt jelenti, hogy szezononként majdnem három új produkció részese volt. Dolgozott Szegeden, Budapesten, Győrben, Pécsett, Miskolcon, Szolnokon - itt 47 premier fűződik hozzá -, majd visszakerült Budapestre. Rendezte őt

Ács János, Jurij Ljubimov, Székely Gábor

, de karrierje elején fellépett a magyar színház nagyjai,

Hont Ferenc

és

Németh Antal

rendezésében is. 1999-től volt a Radnóti Miklós Színház tagja. Művészetét 1979-ben Jászai Mari-díjjal, 1983-ban érdemes, 1990-ben kiváló művész címmel ismerték el. Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, s 2009-ben megkapta a

Gobbi Hilda

által a legjobb mellékszereplőt elismerő Aase-díjat. Főbb szerepei voltak mások mellett Titánia (Shakespeare: Szentivánéji álom) Gertrud (Shakespeare: Hamlet), Warrenné (Shaw: Warrenné mestersége), Poncia (García Lorca: Bernarda Alba háza), Dolly (Herman: Hello Dolly), Mina néni (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Anyós (García Lorca: Vérnász), Vojnyickaja (Csehov: Ványa bácsi), Roticsné (Molnár: Az üvegcipő). Több filmben is játszott, köztük a Tűzoltó utca 25. (1973), a Vasárnapi szülők (1979), a Nyomozás a Kleist-ügyben (1989), a Sorstalanság (2005)című filmekben. Ő maga is rendezett színdarabokat, mint például a Médeia, a Kaktusz virága, az Orfeusz, az Én és a kisöcsém, vagy a Nyitott ablak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.