Kultúra

Kezdődnek a Jazz Napok - PROGRAMVÁLTOZÁS!

Kezdődnek a Jazz Napok - PROGRAMVÁLTOZÁS!

2010. november 5., péntek
Kezdődnek a Jazz Napok - PROGRAMVÁLTOZÁS!

Változik a Szegedi Jazz Napok szombati programja. David Haynes betegsége miatt az Umbrella Jungle produkció Vinx szólóelőadásában lesz látható-hallható! Változás az is, hogy színpadra lép Nagy János zongorista-zeneszerző, a Free Style Orchestra vezetője is.

Ismét zenei csemegék várják a dzsessz szerelemeseit Szegedre; az idei Jazz Napokon november 5-én és 6-án a neves külföldi vendégeken túl a helyi muzsikusoknak is igyekszik lehetőséget biztosítani a megjelenésre. Ennek jegyében a program nyitókoncertjét a Dél-alföldi Ütőegyüttes tartja. A csapat a szegedi zenésztársadalom egyik legeredetibb és leglelkesebb formációja, Takó Lajos ütőtanár workshop-együttese. A jelenlegi formációt tanítványaiból állította össze. November 5-én az este Wallace Roney előadásával folytatódik, aki egyetlen tanítványa volt Miles Davisnek. A kétszeres Grammy-díjas trombitás mások mellett játszott Elvin Jones, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, David Murray, Joni Mitchell, Pharoah Sanders, Sonny Rollins, Buster Williams, Jay McShann, Adam Holzman és Lenny White mellett. Roney-t követően egy magyar-kubai formáció, az Elsa Valle y Sus Hermanos következik. Elsa Valle énekesnő együttese hamisítatlan afro-kubán ritmus- és dallamvilágot képvisel, emellett latin dzsessz gyökerekből táplálkozik. Az együttesben közreműködik a kiváló dzsesszénekes, Winand Gábor, aki ezúttal fúvósként is megmutatja tudását, és Kőszegi Imre dobművész is fellép. A november 5-ről 6-ra virradó éjszakát a Szegedi Jazz Club felélesztésének szentelik. Baló István és barátai az egykori klub hangulatát idézik meg. Mint Drienyovszki András elmondta, mostantól tavasszal és nyáron is szeretnének egy-egy estét az aktuális hazai dzsesszkínálat bemutatására fordítani. November 6-án szombaton a Dés András Quartet kezd, majd egy olyan páros következik, amelynek mindkét tagja külön-külön is ismert név a világ zenei életében. Leslie Jackson Perette, vagyis Vinx válogatott atlétaként lett a Taj Mahal ütőse, írt világslágert Tom Jonesnak, nyert Grammy-díjat Ernie Watts-szal, játszott Stevie Wonderrel, Herbie Hancockkal és Branford Marsalisszal, majd Sting zenekarába került. Vinxet a drum and bass, a jungle, a trance és a bigbeat fekete pápájaként tartják számon, kiváló zeneszerző és énekes. A fesztivált egy nemzetközi formáció fellépése zárja. A Sleeping Camel tagjai Magyarországról, Izraelből, Elefántcsontpartról, Lengyelországból, Szerbiából, Franciaországból érkeznek. A world-jazz formáció a nyugat-afrikai, zsidó, arab és balkáni etnót vegyíti a funk és groove-jazz elemeivel. A részletes műsor a http://www.privatemusic.hu/concerts.html oldalon megtekinthető. A Jazz napok időpontja: 2010. november 5-6. Helyszínei: a Belvárosi Mozi és a Port Royal Mulató. A napijegyek ára 3500,- Ft, a kétnapos bérleteké 5000,- Ft, a péntek éjszakai Jazz Klub koncert belépője pedig mindössze 500,- Ft lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.