Kultúra

Bonyolult rendszerek

Bonyolult rendszerek

2010. október 26., kedd
Bonyolult rendszerek

Szombat óta az foglalkoztat, hogy hol ér véget egy rendszer, és hol kezdődik a másik. Mikor lehet azt mondani, hogy szabad vagyok? Miben áll egy rendszer bukása vagy felemelkedése?

Elmélkedésem kiváltója

Polanski

Szellemíró című filmje, amit két csoporttársammal szombat este néztünk meg a Grandban. Ez egyébként újabb pozitív megerősítés volt, hogy jó várost választottam továbbtanulásra: a Belvárosi moziban és a Grand Caféban is hemzsegnek a jó filmek, bár sajnos - vagyis a mozilátogató szempontjából azért mégiscsak szerencsére - a nézők nem nagyon nyüzsögnek. A Szellemíró tipikus Polanski-film: a lassan kibontakozó történetet az utolsó öt perc besűríti, felpörögnek az események, és a végén jön a döbbenet. Nem csalódtam, azt mondhatom. A film utáni borozásunk alatt arról beszélgettünk, hogy bizonyos értelemben a megfigyelő, titkosügynök-téma eléggé lerágott csont, a művészetnek bármely ágáról is legyen szó. A tétje viszont a „megcsináltságon” áll vagy bukik. Lehet újat, megdöbbentőt alkotni, még mindig nincs minden megírva, azt hiszem. A filmben az váltotta ki a katarzist, hogy az egykor szabadelvű, az egyetem alatt politizáló szereplőről derül ki, hogy ő áll minden megfigyelés, botránykeltés hátterében. A mi kelet-közép-európai kultúránkban háromperhármasnak is nevezhetnénk… Érdekes a nyugati és a keleti rendszerek közötti párhuzam.

Leventének

, a csoporttársamnak épp az nem tetszett, ami nekem nagyon, hogy mindezt a legvégéig nem is sejtettük, csak az utolsó snittekben derült ki, hogy milyen elképesztően bonyolult tud lenni egy rendszer megfigyelőhálózata. A következő héten sem eveztem könnyedebb vizekre: a Grand Caféban Lengyel Szolidaritás emléknapok voltak. Sajnos a szemináriumaim miatt csak a kedd esti kerekasztal-beszélgetésen tudtam részt venni, ahol egyik kedves tanárom is mesélt a mozgalom magyarországi fogadtatásáról.

Galamb György

arról beszélt, hogy rá kellett jönniük: a mozgalmat a munkásosztály indította, épp az, akit a rendszer fő bázisaként tartott számon. Az értelmiség, a „rendszerellenesek” csak később csatlakoztak.

Balázs Mihály

a mozgalom megindulásának másnapjáról beszélt: eljutott a hír hozzájuk, és nem voltak szavak, csak döbbent csend.

Takáts József

tette a legmegdöbbentőbb kijelentést, amiben a beszélgetőtársak egyetértettek vele: nem is mertek arra gondolni, hogy ennek egyszer vége lehet az ő életük során, csak arról mertek álmodozni, hogy finomul, enyhül a rendszer. Hát, ilyen volt ez, nem mertek még csak nagyot álmodni sem… Hazafelé menet viszont a sok megrendítő dolog után könnyedebb témába vágtunk, és arról beszélgettünk, hogy ezekről az emberekről kiderült: már egyetemista korukban jó barátok voltak, és a barátság azóta is tart. Kortárs írók, költők, egyetemi tanárok… nagy emberek. Ez nálunk is lehet így? Valószínűleg nem: olyan fokú információs társadalomban élünk, ahol egy e-maillel elintézzük a személyesnek szánt dolgainkat, valahogy nekünk már nem kell éjszakákra összeülnünk. Ami nem éppen nevezhető helyes iránynak. De ami talán a legjobban összetartotta ezeket az embereket, az pont a rendszer, amiben élniük kellett értelmiségiként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.