Kultúra

A borzongás hétvégéje a krimikirálynő születésnapján

A borzongás hétvégéje a krimikirálynő születésnapján

2010. szeptember 8., szerda
A borzongás hétvégéje a krimikirálynő születésnapján

Nem akárhogyan ünneplik Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője születésének 120. évfordulóját a Somogyi-könyvtárban. Egy egész hétvége várja az izgalmasabbnál izgalmasabb bűnügyi rejtvények szerelmeseit.

Előadás, játék, kvíz, kiállítások, gyerekprogramok. Filmesztétika, irodalomtörténet – sok-sok színes program, mindegyik szervező elve: a krimi. Szeptember 10. és 11-én „bűnbarlanggá” változik a Somogyi-könyvtár. Még nyár elején meghirdettek egy kriminovella-író pályázatot, melynek eredményhirdetésére péntek délután kerül sor, a díjnyertes detektívtörténetet

Dobos Katalin

színművésznő olvassa fel. Kiállítások sora nyílik: a fókuszban

Agatha Christie

áll, de a helyismereti anyagból a Szeged környéki bűntörténetek elevenednek meg

Pipás Pistától Rózsa Sándorig

, vagy olyan képzőművészeti albumokat is összegyűjtöttek a könyvtár munkatársai, amelyekben a kriminalisztika, a bűn a festményeken jelenik meg – sorolta

Andóczi Balogh Éva

, a bibliotéka PR-munkatársa. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szombati napon lesz a rendezvénysorozat vendége és főszereplője. Belepillanthatunk a helyszínelők munkájába, mód és lehetőség lesz régi fegyverek kézbe vételére, aki szeretne, ujjlenyomatot is készíthet. A rendőrség saját anyagából is érkezik egy kiállítás a bibliotékába, mely a karikatúra nyelvén szól a bűnözésről. A gyerekekre is gondoltak, őket a Zsarutanoda várja majd az egész szombati nap folyamán. Állati nyomozásokkal érkezik a Kiskunsági Nemzeti Park, hiszen az állatvilágban is vannak olyan esetek, amelyek nyomozásra adnak okot. Akárcsak a nagykönyvtárban, a fiókkönyvtárakban is lehet kedvenc krimikre szavazni, lesz Agatha Christie-totó és kamarakiállítások is – tájékoztatott Csiszár Andrea, a fiókhálózati osztály vezetőhelyettese. A Hangoskönyvtárban az Agatha Christie regényeiből készült filmadaptációkat a rendezvénysorozatot megelőző és követő egy hétig szeptember 3-ától 17-ig ingyen kölcsönözhetik az olvasók. A Rókusi fiókkönyvtárban (Vértói út 5.) használt könyveket árusítanak, kedvező áron lehet krimicsemegékhez hozzájutni szeptember 10. és 11-én. „Nagy örömünkre rendkívül készségesen álltak a program mellé az itt felsorakozó szervezetek, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kiskunsági Nemzeti Park, de újságírók, irodalomtörténészek és pszichológusok is” – összegzett Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató. A könyvtár valamennyi program ingyenes. A Libri könyesbolt a krimihétvégén ajándékkupont osztogat, mellyel krimi témájú könyveket húsz százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni. A Krimihétvége részletes programja a rendezvény honlapján olvasható:

http://193.225.94.203/krimi-hetvege/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.