Kultúra

60 év három napban… – Dr. Rock rocktöri-meséi

60 év három napban… – Dr. Rock rocktöri-meséi

2010. augusztus 3., kedd
60 év három napban… – Dr. Rock rocktöri-meséi

Fél év szünet után szeptembertől folytatódik a „Rocktörténet” elnevezésű általánosan művelő tantárgy a szegedi egyetemen. Az éppen tizedik félévét jegyző, rendkívül népszerű tárgyból a most következő vizsgaszezonban szerez majd érdemjegyet a háromezredik hallgató is.

A „slágertantárgy” nemcsak a zenei műveltségre alapoz, hanem általános szellemi tartalmakat is érintő kortárs nevelési tantárgy alapjait is építi. Hozzá kapcsolódik az a rocktörténeti zenehallgató- és műhelytábor, amelyet második alkalommal rendez meg ezen a héten a Védőháló Közhasznú Egyesület Algyőn, a Gyevitour Szabadidőközpontban. A Szeged MJ Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sportirodája ifjúsági támogatási keretének támogatásával megvalósuló nyári képzés az egyetemi kurzus meghosszabbítása azok számára, akik elmélyültebben és élő zenei gyakorlattal szeretnének közel kerülni a legszélesebb horizontú 20. századi művészethez. Az idei program pontos megnevezése: „60 év – 3 napban… Zenei és kreatív művészeti alkotótábor”. Ez azt jelenti, hogy a tábor három napja alatt augusztus 4-6. között - szerda délutántól péntek délutánig - a napok java részében folyamatosan szól a zene a volt algyői repülőtér hangárjából… A maratoni rockparty hosszú óráin keresztül

Pleskonics András

, az egyesület elnöke, de ezúttal inkább mint a téma egyetemi előadója (a fesztiválokon Dr. Rock-ként ismerik) 1950-től 2010-ig válogat a legértékesebb és legmaradandóbb könnyűzenei felvételekből. Természetesen a legtöbb zenéhez hozzáfűzi rocktöri-meséit. A nonstop zenefürdőzést csak egy igazi vizes fürdőzés szakítja meg a helyi Borbála-fürdőben. Csütörtökön este 8 órától pedig a Máj Blues Five együttes koncertjére kerül sor, amelyet a táborban részvevő, vagy vendégként érkező zenészek közös zenei műhelye folytat. Az ilyenkor hagyományos örömzenélésben (jam session) természetesen előkerülnek majd a 60 év legszebb témái. A rendezvény nyitott, a helyszínen ki-ki ingyenesen bekapcsolódhat az aktív zenehallgatásba, akár az ötvenes, hetvenes, vagy épp az ezredforduló utáni évtizednél… A tágas füves udvaron táncolni, énekelni, vagy éppen ritmushangszereken játszani is lehet – éppen úgy, mint egy kicsinyített rockfesztiválon… A pontos cím: Algyő, Téglás u. 151.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.