Kultúra

Könyvön vett királyság – megvan az idei könyvkirály

Könyvön vett királyság – megvan az idei könyvkirály

2010. június 4., péntek
Könyvön vett királyság – megvan az idei könyvkirály

A két Lotti volt a sláger

Közel száz gyerek vett részt idén is a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának egész éves olvasásnépszerűsítő játékán, a Könyvkirályon. Immár negyedik éve választják meg a könyvkirályt és udvartartását, a főkönyvherceget és a könyvhercegeket. A legfiatalabb olvasó hét-, a legidősebb tizenhárom éves; a résztvevők mintegy kétharmada lány - mondta el portálunknak Kulcsár Marianna gyermekkönyvtáros. A résztvevők közül sokan már több éve vesznek részt a könyvek szeretetére nevelő vetélkedőn - a tavalyi és tavaly előtti könyvkirályok is például ismét versenyeztek -, idén ezt is honorálták a szervezők: akik három, illetve négy éve követik a játékot, a térdszalag-rend lovagjaivá válhattak bronz-, illetve ezüstfokozattal - magyarázta a gyermekkönyvtáros. A versenyben résztvevőknek a könyvtár választásnak mintegy 150 könyvet ajánl olvasásra korosztályos bontásban, amit azonban nem kötelező betartani. Az egykoronás könyvek a 8-9, a kétkoronások a 9-12, illetve a háromkoronások a 12-14 éveseknek szólnak. Az elolvasást feladatlappal és játékos rejtvényekkel ellenőrzik. A könyvkirály udvartartásához tartozók maguk is ajánlhatnak könyveket elolvasásra, így volt ez a jelenlegi könyvkirály esetében is.

A könyvkirályosok toplistája

A legkedveltebb olvasmány Kästner Két Lottija volt, őt Fekete Istvántól a Vuk követi. Harmadik helyen áll Milne a Micimackóval, negyedikként pedig Bálint Ágnes Tündér a vonaton című könyvét vették legszívesebben kézbe a könyvkirályi címre pályázók.
A városháza királyi külsőt kölcsönző dísztermébe 38 gyermek kaphatott meghívást, ők olvasták ugyanis a legtöbbet idén. A játék történetében először kaphatta meg fiú a könyvkirály címet. Berényi Kristóf Bálint, a Tabán Általános Iskola tanulója 67 elolvasott könyvvel érdemelte ki a koronát. A főkönyvherceg címét Keresztes Laura nyerte el (Madách Imre Általános Iskola), könyvhercegként pedig a tavaly előtti könyvkirályt, Csizmadia Dórát (Tabán), Farkas Pétert (Arany János Általános Iskola), Bujdosó Rebekát (Vörösmarty Mihály Általános Iskola), Pósa Nikolettet (Béke Utcai Általános Iskola) és Horváth Pannát (szintén Béke) köszönthették. Szeged szinte valamennyi iskolájából voltak versenyzők, a legtöbb olvasó idén a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola érkezett, második helyen a Dózsa György Általános Iskola és harmadikként a Tabán Általános Iskola végzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.