Harry Potter varázsa Szegeden sem múlik el

2017. július 25., kedd · 3 hozzászólás

Harry-Potter-and-the-Deathly-Hallows-Part-II_1366x768_large

Húsz éve jelent meg J.K Rowling első könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve. A hétkötetes sorozat futótűzként hódította meg a világot, és a mai napig rendkívül népszerű. A szegediek is igencsak kedvelik, a helyi gyermekkönyvtárban szinte a varázslófiúról szóló regényeket kölcsönzik ki a legtöbbször. Tovább »

Csépe Valéria: Az olvasástanításon nem a kütyük megjelenése miatt kell változtatni

2016. december 23., péntek · Hozzászólok

pedagogiai_estek_csepe_valeria07_gs

Az olvasás tanításáról, a szövegértés problémáiról, a legfrissebb PISA-jelentés eredményeiről beszélgettünk Csépe Valériával, az MTA TTK-AKK Neurokognitív Fejlődés Kutatócsoport vezetőjével, az MTA korábbi főtitkár-helyettesével. A szakember szerint nem kell félni az okoseszközöktől, csupán helyesen kell azokat használni. Tovább »

Csépe Valéria: A kütyü nem elektromos pásztor + FOTÓK

2016. december 14., szerda · Hozzászólok

pedagogiai_estek_csepe_valeria09_gs

A beszédről, a könyvekről, az új technológiák használatáról beszélt a pszichológus. Nem kell félni az okostelefontól, a tablettől, csupán okosan kell használni a kütyüket. Azonban a túlzásoktól is óvva int, ma is szükség van a kézírásra, nem lehet mindig gépelni. Tovább »

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás két év előnyt jelent a kortársakhoz képest + FOTÓK

2016. február 23., kedd · Egy hozzászólás

olvasni_egy_ujszulottnek006kf

Akár már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes felolvasni verseket. A már pár hetes kortól használható, adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehet gyermekünk kortársaihoz képest az iskola első évére. Tovább »

Elindult a Könyvkihívás.hu

2015. február 6., péntek · Hozzászólok

Egy év alatt ötven könyv kiolvasására biztat az a felhívás, amelyet 2014 utolsó napjaiban tett közzé egy külföldi közösségi oldal. A magyar közönség februártól a könyvkihívás.hu honlapon kapcsolódhat a felhíváshoz, akár 25 vagy egy hónap alatt négy könyv elolvasásával is. Tovább »

A Kohári-gyűjtemény – 13 500 kötetes könyvtárat gondoz a szegedi képviselő

2014. május 3., szombat · 11 hozzászólás

kohari_nandor_konyvek02_gsA szegedi közéletben bizonyára Kohári Nándor az egyetlen, aki több mint tizenháromezer kötettel büszkélkedhet. A tavaly nyolcezer könyvet öröklő képviselő saját bevallása szerint lassan kiszorul a lakásából.
Tovább »

Palánkainé Sebők Zsuzsanna: A könyvek világában számtalan ponton lehet találkozni

2013. november 23., szombat · Hozzászólok

palankaine_sebok_zsuzsanna02_gsA Somogyi-könyvtár kilépett az intézmény falai közül, s újgenerációs formában rendre találkozunk eseményeikkel a város számos pontján, ahol hirdetik: olvasni jó. Az olvasók megszólításának nehézségeiről, a változó idők kihívásairól és az intézmény jövőjéről Palánkainé Sebők Zsuzsannával, a könyvtár nemrégiben újraválasztott igazgatónőjével beszélgettünk.
Tovább »

A Csongrád megyeiek is úton-útfélen olvasnak + FOTÓK

2013. október 20., vasárnap · Egy hozzászólás

olvaso_del_alfold02_gsRévbe ért a Somogyi-könyvtár Olvass úton – útfélen! fél évre nyúló programsorozata. A közel 60 települést megmozgató könyvtár- és olvasásnépszerűsítő rendezvény szombati díjkiosztóján több Csongrád megyei település is aratott.
Tovább »

Szegeden debütált a nyár strandregényének ígérkező Hullámok csapdája + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 16., kedd · 2 hozzászólás

konyvbemutato18_gs„Boldogságburokban élek, a célom, hogy szórakoztassak és örömet szerezzek az olvasóknak” – fogalmazott Borbás Edina Hullámok csapdája című könyve bemutatóján.
Tovább »

Könyvesbolt volt, bolt nem volt – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

2012. november 5., hétfő · 8 hozzászólás

A Sík Sándor után a Bálint Sándor Könyvesbolt is nemrégiben bezárta kapuit. Változnak a vásárlói szokások, a kisebb üzletek pedig nehezen bírják a versenyt a válsággal és a multinacionális cégek széles kínálatával.
Tovább »

Itt a karácsonyi Bookline-toplista

2010. december 5., vasárnap · Hozzászólok

Magyarország kiadófüggetlen könyvsikerlistájának novemberi összesítése, amely már az egyre fokozódó karácsonyi készülődést tükrözi. A Bookline novemberi toplistájának élmezőnyében az első két helyet leszámítva új könyvek szerepelnek, köztük például egy gyermekvers-kötet is – írja az InfoRádió.
Tovább »

Könyvön vett királyság – megvan az idei könyvkirály

2010. június 4., péntek · Hozzászólok

A két Lotti volt a sláger

konyvkiraly05_gs Közel száz gyerek vett részt idén is a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának egész éves olvasásnépszerűsítő játékán, a Könyvkirályon. Immár negyedik éve választják meg a könyvkirályt és udvartartását, a főkönyvherceget és a könyvhercegeket.
Tovább »

Villámolvasás: a XXI. század tanulási módszere

2010. március 16., kedd · Hozzászólok

villamolvasas Szigorlatra készülsz, vagy sürgősen szeretnél nyelvvizsgát, de sok időt vesz igénybe a tanulás? Vagy a szakirodalomlistát böngészve azt sem tudod, hogyan kezdj a tanulásnak? Úgy érzed, hogy rengeteget tanulsz, de nem azt az eredményt kapod, amit szeretnél? Megoldás a villámolvasás…
Tovább »

Az olvasásnak még mindig van jövője

2008. október 18., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Szeged kulturális teréből a színház után a Somogyi-könyvtár emelkedett ki azzal, hogy csütörtökön 125 éves fennállását ünnepelhette meg. Az esemény apropóján a nagy múltú intézmény igazgatónőjével, Palánkainé Sebők Zsuzsannával beszélgettünk évfordulóról, tervekről és a jövő generációról.
Tovább »