Kultúra

Fűszerpaprika-ünnep lesz a hétvégén Szegeden

Fűszerpaprika-ünnep lesz a hétvégén Szegeden

2009. szeptember 29., kedd
Fűszerpaprika-ünnep lesz a hétvégén Szegeden
Október első hétvégéjére Csongrád Megyei Paprikasót szervezett Szegedre a Rendezvényház Nonprofit Kft. A rendezvényre ezreket várnak. A második paprikaünnep célja, hogy a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra felhívja a figyelmet - mondta el a szervező intézmény ügyvezetője, Molnár Csaba a kedden tartott sajtótájékoztatón. A kulturális és szórakoztató programok péntek délután kezdődnek a Dugonics téren. A háromnapos fesztivál alatt kézműves- és kirakodó vásár is lesz, az ideiglenes piacon ismerkedhetnek, illetve vehetik meg a kiváló szegedi paprikát az érdeklődők. Az ünnephez kapcsolódik idén a magyarországi és határon túli megyék bemutatkozása is. A Csongrád Megyei Önkormányzat szervezésében pénteken megyetalálkozó lesz Szegeden, amelyen mind a tizenkilenc magyar megye képviselteti magát. A sajtótájékoztatón Vastag József röszkei paprikatermelő és paprikakutató elmondta, hogy az 1850-es évek elején Szeged-Alsóvároson indult meg a paprikatermelés a térségben. Örömmel állapította meg, hogy ötven éve most először ismét felfutóban van a fűszerpaprika: úgy tűnik, hogy hosszú évek után megnőtt a termelők kedve, miután visszakerült a kezükbe a feldolgozás és az értékesítés is.
A szakember elmondása szerint a paprika évjáratfüggő növény, évente 2100-2200 napsütéses órára van szüksége. Ha ez nincs meg, a minősége nem megfelelő. Szüretelésekor 4,5-5 milligramm festéket tartalmaz, ha viszont öt hónap múlva vizsgálják, már 10 milligramm ez az érték, ezért szükséges az utóérlelés. A frissen őrölt fűszerpaprika sokszor csalódást okoz a termelőnek, mert elveszíti színét, és kisárgulhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.