Közösség

Híd Kárpátaljáért: már 65 millió forint adomány gyűlt össze a segélyprogramban

Híd Kárpátaljáért: már 65 millió forint adomány gyűlt össze a segélyprogramban

2022. február 28., hétfő
Híd Kárpátaljáért: már 65 millió forint adomány gyűlt össze a segélyprogramban

Elérte a 65 millió forintot a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül felajánlott adományok összege - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) ülése után tartott sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Az eddig összegyűlt pénzből 10-10 millió forintot közvetlenül a határátkelőhelyek közelében kialakított segítségpontokra juttatnak el, ahol a segélyszervezetek jelenleg a legaktívabb munkát végzik, amelyeknek helyszínei: Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány és Tiszabecs. Ezeken a helyeken a határról érkezők információt, ételt-italt, lelki gondozói és akut orvosi segítséget kaphatnak - mondta a kormányszóvivő.

Példátlan összefogás

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és azt, hogy mire van a legnagyobb szükség. A segítségnyújtás rendezetten folyik, köszönhetően a segélyszervezeteknek, az önkormányzatoknak és a civil segítőknek is - jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

Egyik pillanatról a másikra egy ország fogott össze, hogy segítsen.

A karitatív szervezetek eddig közvetlenül a határátkelőhelyeken segítették a menekülteket, de mivel a határt és annak közvetlen környezetét rendben és szabadon kell tartani, Lónyán, Barabáson, Beregsurányban a településen belül, Tiszabecsen pedig a település határában alakítottak ki segítségpontot - emelte ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a NHKT elnöke.

A rokonok, ismerősök itt tudják felvenni a menekülteket, akiket a határról a Volán, illetve a karitatív szervezetek buszai visznek a segítségpontokra.

Soltész ismertette, hogy a segítségpontokért egy-egy segélyszervezet felel. Záhonynál a Református Szeretetszolgálat, Lónyánál a Vöröskereszt, Barabásnál a Katolikus Karitász, Beregsuránynál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Tiszabecsnél a Baptista Szeretetszolgálat irányítja a munkát, velük működnek együtt a környező falvak, települések vezetői és a kormányhivatalok megbízottjai.

A segítségre még mindig szükség van

Továbbra is számítanak a felajánlásokra, de természetbeni adományként kizárólag tartós élelmiszert fogadnak, valamint szállásfelajánlásokat várnak, közölte az államtitkár, és megjegyezte:

egyelőre nem az elszállásolás a legnagyobb probléma, inkább a menekültek fogadása, illetve továbbutaztatása.

A 1357-es telefonszámon hívásonként, illetve SMS-enként 500 forintot lehet felajánlani, emellett a 11711711-22222222-es számlaszámon is várják a pénzadományokat. Továbbá a karitatív szervezetek saját adományvonalain is lehet adakozni.

A hat legnagyobb hazai karitatív szervezet - a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat - alkotja a Karitatív Tanácsot, amely veszélyhelyzet idején Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsként működik, kiegészülve a Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkárságának képviselőivel.

MTI / Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.