Közélet

Közeleg a tél: magyar-kazah csúcs

Közeleg a tél: magyar-kazah csúcs

2023. november 2., csütörtök
Közeleg a tél: magyar-kazah csúcs

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán érkezett Kazahsztán fővárosába Asztanába, ahol hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, aki a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjával tüntette ki Orbán Viktort.

Az átadóról Facebook oldalán is hírt adott a miniszterelnök:

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah-magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megtiszteltetésnek tekinti azt és

ennek jegyben fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”.

Magyarország miniszterelnöke részvétét fejezte ki a karagandai bányában történt katasztrőfa miatt. „A gondolataink és az imádságaink önökkel voltak és vannak” - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar-kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek. Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet - mondta.

Orbán Viktor a beszédében háláját fejezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfőnek, amiért nemcsak gazdasági kérdések kerültek szóba egyeztetésükön, hanem a globális biztonsági kérdések is.

Megjegyezte, hogy a téma újra elő fog kerülni pénteken a Türk Államok Szervezete tizedik csúcstalálkozóján is.

A kormányfő a kazak elnököt emlékeztette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között. Ennek tekintetében a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.

Orbán Viktor kulcskérdésnek nevezte Magyarország energiaellátását, és megjegyezte, nekünk fontos, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tudunk szállítani.

Ennek a mértéke egyelőre nem nagy, de a csatornákat megnyitották, és az ország biztonsága szempontjából ez nagy előrelépés – tette hozzá.

A miniszterelnök köszönetét fejezte ki azért is, hogy a Mol részt vehet a kazahsztáni gázkitermelésben, hogy bevonták Magyarországot a helyi zöld energia kiépítésébe, és lehetőség van a nukleáris ipari együttműködésre is.

Hozzátette, büszke arra, hogy Magyarországra minden évben 250 kazah egyetemi hallgató érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 1000 kazah diák tanul magyar állami ösztöndíjjal.

A magyar delegáció tagja Nagy Márton, Szijjártó Péter és Varga Mihály. Magyarország külügyminisztere Facebook bejegyzése szerint Asztanában egy Petőfi utcát is át fognak majd adni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.