Közélet

Az SZTE és BME együttműködik az űrtechnológia és űrkutatás területén

Az SZTE és BME együttműködik az űrtechnológia és űrkutatás területén

2023. október 29., vasárnap
Az SZTE és BME együttműködik az űrtechnológia és űrkutatás területén

Az 1924-ben alapított Műegyetemi Rádió Club fennállása századik évfordulójának tiszteletére elnevezett legújabb műegyetemi űreszköz, 5x5x15 cm méretével a SMOG sorozat legnagyobb darabja. Felbocsátására 2023. június 12-én, a SpaceX Falcon 9 rakétája Transporter 8 missziójának keretében került sor, a kaliforniai Vandenberg űrközpontból. A műhold elkészítését és útjára bocsátását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta.

A pályára állását követően a napelemes akkumulátor feltöltődése után hamar elérte a megfelelő töltöttségi szintet és június 22-én sikeresen megkezdte a rádióadást.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként elkészült egység az ötödik, minden eddiginél bonyolultabb műegyetemi műhold. Fedélzetén a működést biztosító alegységeken kívül a BME és további 3 egyetem (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) önálló kísérletei kaptak helyet. Ez összességében 14 fedélzeti kísérletet jelent, melyek többek között hőmérséklet-, időzítés-, flash memória megbízhatóság-, vagy akár a műhold kommunikáció időzítésének mérésére irányulnak.

Fotó:BME, Kommunikációs Igazgatóság, Kovács Klára

Az automatizált üzemelés megfigyelése a projekt földi állomásán (a BME E épület tetején) történik, de a világ rádióamatőrei közül is számos állomás veszi a jeleket és továbbítja a fejlesztőknek. Ezen kívül Kiss Ádám, az SZTE Phd hallgatója, a diákmodul projektvezetője is épített a földi vételre és feldolgozásra alkalmas antennát, melynek elhelyezésére az SZTE Biológiai Intézetének teteje bizonyult optimálisnak.

A meghívott 5 egyetem közül a Szegedi Tudományegyetem 2021 novemberében kapcsolódott az MRC-100 projekthez, annak jelentős anyagi támogatásával.

Az SZTE delegációjának _BME-n tett látogatása azt a célt szolgálta, hogy folytatódjon a két egyetem közötti párbeszéd, a jelenlegi közös projekt és a jövőbeli együttműködéseket érintően.

Ez nem űrkutatás, hanem űrtechnológia. Nálunk nem a tudományos értelemben vett tudományon, hanem az ahhoz szűkséges kiszolgáló, műszaki háttér biztosításán van a hangsúly. Az űrmérnök képzéseben is a mérnöki részt, a kiszolgáló rendszereket oktatjuk

hangsúlyozta Dudás Levente, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék adjunktusa.
Fotó:BME, Kommunikációs Igazgatóság, Kovács Klára

Ez egy tökéletes fúzió, hiszen egyik a másik nélkül nem érhet el jelentős tudományos eredményt. A Műegyetem adja a technológiát, az SZTE pedig a tudományos kutatást - tette hozzá.

Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről azűreszköz honlapjánnaprakész információk olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.