Közélet

Az '56-os szegedi emigráns, aki Muhammad Alival bokszolt, a legnagyobb pofonokat mégis Bud Spencertől kapta

Az '56-os szegedi emigráns, aki Muhammad Alival bokszolt, a legnagyobb pofonokat mégis Bud Spencertől kapta

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. október 29., vasárnap
Az '56-os szegedi emigráns, aki Muhammad Alival bokszolt, a legnagyobb pofonokat mégis Bud Spencertől kapta

Új rovatunkban olyan aktuális szegedi témákkal foglalkozunk, amire a hétköznapok rohanásában kevesebb idő jut, de vasárnap, a reggeli kávé mellett hosszabban is elidőzhetünk. Az 1956-os forradalom aktualitásában érdemes megemlékezni egy olyan Szeged-Szőregen született személyről, aki nem sokkal október 23. után emigrált Angliába 1956-ban. Bugner József, vagy ahogy külföldön ismerik Joe Bugner, igen szép ökölvívó karriert tudhat maga mögött. Miután pedig visszavonult a boksztól, a filmiparban találta magát, ahol a Bud Spencer filmek negatív főszereplőjeként tett szert a világhírnévre.

 

Bugner József, a világbajnok ökölvívó, aki ringbe szállt Muhammad Alival, a Guinness-rekorder diszkoszvető, akit Fülöp herceg díjazott, a Bud Spencer & Terence Hill filmek rosszfiúja, aki bulizott Frank Sinatrával és "országos cimborája" volt Piedonénak. Hab a tortán: Tom Jones, a világhírű walesi popénekes volt az esküvői tanúja.

Bugner "Joe" József, magyar származású angol és ausztrál ökölvívó, színész. Kreul József néven született 1950. március 13-án Szőregen. Családjával az 1956-os forradalom után elhagyta az országot Jugoszlávia felé, majd Ausztriába kerültek menekülttáborba. Ezek után Angliában telepedett le, megjárta Amerikát, végül Ausztráliában talált otthonra.

Bugner József, a HVG-nek 2014-ben adott interjújában emlékezett vissza, hogy:

Egyik nap hazajött a munkából anyám, és azt mondta, hogy elmegyünk kirándulni. A végén Angliában kötöttünk ki

 

 

Sportolói karrierje: Guinness-rekorder diszkoszvetőből Muhammad Ali méltó ellenfelévé vált a ringben.

 

Az 1958-as Herkulesben lévő diszkoszvető-jelenet miatt kezdte el ő is ezt a sportot, ami olyannyira bevált neki, hogy 56.4 méteres dobásával, mindőssze15 évesen bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Az elnyert díjat pedig magától Fülöp hercegtől vehette át.

Termeténél fogva az atlétikát, azon belül a gerelyhajítást és diszkoszvetést tanácsolták neki karrier szempontjából. Neki ezek nem tetszettek, így az ökölvívás került a figyelme fókuszába. Első profi meccsét mindössze 17 évesen vívta, 1967-ben. A fizikai adottságai miatt elbízta magát, ami miatt gondokkal küzdött ökölvívó-pályafutása elején. Miután szembejött vele a valóság, megemberelte magát, és innentől  jöttek a győzelmek, 20 évesen már ismert bokszoló volt.

 

Miután dolgozott a mentális felkészültségén, azután kevesen tudtak az útjába állni.

 

A hatvanas évek végétől több évtizedes fényes ökölvívó karrier vette kezdetét, melynek során bokszolt a kor nagyjaival, Muhammad Alival és Joe Frazierrel is.

1972. február 14-én Muhammad Ali ellen Las Vegasban szállt ringbe Joe Bugner, és a korábbi világbajnoktól csak pontozással kapott ki a 15 menetes vb-címmérkőzésen.

 

 

Harminckét éves nehézsúlyú boksz-karrierje során kétszer is megmérkőztek egymás ellen, és mindkét alkalommal végig is játszották a meccseket, csak bírói döntéssel maradt alul mindkétszer Bugner.

Brit nemzetközösségi bajnok volt, illetve elnyerte az Európa-bajnoki övet is. Ennek ellenére Angliában nem ismerték el, ezért Ausztráliába költözött. Az Európa-bajnoki cím elnyerése után bokszolt ismét Ali ellen, de ezúttal sem sikerült megfognia az ökölvívás királyát. Bár volt olyan menet, ahol a bírák Bugnert látták jobbnak. Ezután nyilatkozta róla Ali a következőt:

Keményebb, mint gondoltam. Ha visszavonulok az ökölvívástól, akkor minden esélye megvan rá, hogy a helyembe lépjen. Az újságok azt írták róla, hogy nem adott ki mindent magából, ez Bugnernek olyannyira nem tetszett, hogy visszavonult.

Végül visszatért, ám a későbbi világbajnoktól, Frank Bruno-tól kikapott, és utána volt egy időszak ismét, amikor visszavonult, majd csak 10 év szünet után szállt vissza a ringbe. Nagy meccseket nem sikerült leszerveznie, ahogy az 1996-os WBO interkontinentális övét sem visszaszerezni. Viszont 48 éves volt, amikor James "Csonttörő" Smith legyőzésével elnyerte a WBF nehézsúlyú világbajnoki övét. Ekkor egy évvel járt a visszavonulása előtt. Ami még érdekesség, hogy 49 évesen a Smith elleni meccs után ki akart állni Mike Tyson ellen.

A profi ökölvívással 1999-ben hagyott fel végül.

Profi eredményei:

  • 83 mérkőzés: győzelem: 69 (41 KO), vereség: 13 (4 KO), döntetlen: 1
  • Menetek száma: 571
  • KO%: 49,4
Volt menet, amikor az ökölvívás királyát is felülmúlta.

 

A filmes pályafutás: avagy hogyan is lettek "országos cimborák" Bud Spencerrel.

 

Színészként először 1977-ben mutatkozott be, az Akit Bulldózernek hívtak című film Medvéjeként.

Nagyjából 30 film- és sorozatszerep van mögöttem, és egytől egyig élveztem őket. Bud Spencerrel voltak a legjobb élményeim, kettőt különösen szerettem. Az egyik az Én a vízilovakkal vagyok, a másik pedig a Seriff az égből

További három Bud Spencer filmben szerepelt még 1979 és 1981 között.

Bud Spencer és én országos cimborák voltunk, a színészet mellett a sport is összekötött minket. "Big Bud" olimpiai úszó volt, én meg világbajnok bokszoló. A legjobb verekedős jeleneteim vele voltak, aztán mindig összeültünk egy jót vacsorázni is.

 

Bugner József az 'Én a vízilovakkal vagyok' című 1979-es filmben.

 

Filmek, amikben szerepelt:

  • Akit Buldózernek hívtak (1978)
  • Seriff az égből (1979)
  • Én a vízilovakkal vagyok (1979)
  • Aranyeső Yuccában (1981)
  • Barracuda (1988)
  • A végzet országútján (1991)
  • Time Trax - Hajsza az időn át (1993)
  • Street Fighter – Harc a végsőkig (1994)
  • Utazás a Föld középpontja felé (1999)
  • Pizza (2000)
  • Az elveszett világ (2001)
  • Egyenesbe jövünk (2003)
  • Sikamlós szállítmány (2004)

 

Többször járt Magyarországon az '56-os emigrálás óta.

 

Bugner József jelenleg Ausztráliában él a családjával. Nem sok, de valamennyi kapcsolata, mégis adódik hazánkkal.

Sajnos elég kevés dolog köt Magyarországhoz, a tanulmányaim nagy részét is Angliában és Amerikában töltöttem. De szeretnék gyakrabban hazalátogatni. Szegedre, a szülővárosomra például még mindig nagyon szívesen gondolok vissza. Marlene-nek, a feleségemnek is nagyon tetszett, amikor 1977-ben ott jártunk, és elmentünk a Szőreg nevű faluba, ahol 1956-ig éltem.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor megfordult Magyarországon: 1977 után néhány évvel Olaszországban forgatott, és átugrott végül ismét. Nagyon élveztük, és az emberek nagyszerűek voltak - emlékezett vissza.

Családtagjai a mai napig vannak Magyarországon. Egészen pontosan idősebb unokatestvérei élnek itt, de az évek során elvesztette velük a kapcsolatot az ex-bokszoló.

Feltették neki a kérdést 2014-ben, hogy tervez-e magyarországi látogatást a jövőben, a válasza pedig a következő volt:

Ha hívnak, már ott is vagyok.

A filmjeiben számtalan alkalommal fitogtatta káprázatos fizikai erejét. Azonban ahogy ebben a jelenetben is, egy ember mindig erősebb volt nála: Carlo Pedersoli alias Bud Spencer.

 

A súlyos demencia, amely rengeteg szép emléktől fosztotta meg.

 

A demencia előtt még egy másik súlyos betegség is megkeserítette az életét. Szívroham miatt mentővel kellett kórházba szállítani Ausztráliában. Szerencsére jól alakultak a dolgok és kilábalt belőle.

Nem akasztom szegre a kesztyűimet. 64 éves vagyok, de azért úgy érzem, maradt még pár év az életemből. Viszont nagyon kell figyelnem, mit eszem és iszom. Egy szívrohamot természeretesen komolyan kell venni, de eszembe sincs eldobni az életemet

Az életét teljes mértékben megváltoztató egészségügyi problémája azonban még csak ezután következett. Demenciát állapítottak meg Joe Bugnernél 2023 februárjában.

A The Sun brit bulvárlap bokszszakírója, Colin Hart közölte a hírt, hogy Bugner súlyos demenciában szenved, és egy idősotthonban él, úgy, hogy bokszkarrierjére már egyáltalán nem emlékszik.

Hart elmondta, hogy az Ali elleni meccs kapcsán akart beszélni vele, de telefonszáma ki volt kapcsolva. Végül legidősebb fiát sikerült elérnie, és ő közölte vele a szomorú hírt. Ifjabb Joe Bugner az újságírónak elmondta:

Attól tartok nincs értelme, hogy megadjam apa számát, mert semmire sem emlékszik a bokszkarrierjéről.

Fizikailag jó állapotnak örvend az Európa-bajnok bokszoló.

 

Kiderült, hogy olyan súlyos a dolog, hogy apja még őt sem ismerte fel, amikor karácsonykor meglátogatta, és úgy beszélt egy éve elhunyt feleségéről, mintha még életben lenne.

Azt hiszi, hogy csak 38 éves, miközben a jövő hónapban lesz 73

Egy fontos dologra kérte a The Sun újságíróját Bugner József fia:

Kérlek tudasd mindenkivel, hogy apa nem boldogtalan. Luxuskörülmények között él, és az otthon dolgozói nagyszerű gondját viselik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.