Közélet

Szijjártó Péter: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből

Szijjártó Péter: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből

2023. augusztus 2., szerda
Szijjártó Péter: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből

Vége az információs zárlatnak: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből.

jelentette ki a külügyminiszter.

A posztjában beszámolt arról, hogy az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgár is kimenekítésre került a Száheli-övezet kulcsországából.

A nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből az olasz hadsereg vezetésével. Így sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre - részletezte.

Első lépésként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan ma hajnalban felszállt az olasz katonai különgép - mondta el Szijjártó Péter, hogyan is zajlottak az események.

A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival

fejtette ki a külügyminiszter

Megnyugtató hír, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzuljaink segítik tovább a műveletet.

További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomásunk, de tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.