Közélet

Milliós rezsitámogatást kérnek a szegedi intézmények az önkormányzattól

Milliós rezsitámogatást kérnek a szegedi intézmények az önkormányzattól

2023. augusztus 6., vasárnap
Milliós rezsitámogatást kérnek a szegedi intézmények az önkormányzattól

Több szegedi intézmény is plusz támogatásért fordult az önkormányzathoz. A többletfinanszírozást az elszálló rezsiárak miatt kérik, annak odaítéléséről a képviselő-testület Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottsága dönt majd szerdán.

A közgyűlés még februárban hozott létre egy Energiaválság tartalékkeretet, 8 milliárd 15 millió forintos főösszeggel, hogy ha szükséges, évközben is meg tudják oldani az energiaköltségek drasztikus emelkedése okozta hiányt. Erre most szükség is lesz, mivel 5,8 millió forintos támogatást kér a Szegedi Nemzeti Színház a fenntartó helyi önkormányzattól. Azonban nem a teátrum az egyetlen szegedi intézmény, amelynek gondot okoz a megemelkedett rezsiszámlák fizetése. 

A Szegedi Közlekedési Kft. 93,5 millió forintos, a polgármesteri hivatal 45,5 milliós, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont 6,9 milliós, míg a RITEK Zrt. 570 ezer forintos támogatásért folyamodott, de a szegedi közvilágítás is többe kerül 283,7 millió forinttal.

A helyzet azért is érdekes, mert Szeged baloldali vezetése az összességében milliárdos támogatást nyújtó kormányt támadja az elszálló energiaköltségek miatt, azt azonban bizonyítottan az elhibázott brüsszeli szankciók és az elhúzódó ukrán-orosz háború okozza. Ezek mindegyikét nyíltan támogatják a város baloldali politikusai, akik erről szinte minden egyes közgyűlésen tanúbizonyságot adnak.

A kormány többször bebizonyította, hogy nem hagyja cserben Szegedet és a szegedieket!

Többször megírtuk már mi is, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság veszélyt jelent a magyar családokra, a gazdaságra és a munkahelyekre. Ezért a 2023-as év legfontosabb feladatának azt tartja a kormány, hogy megvédjék a magyar családokat és a munkahelyeket, megőrizzék a nyugdíjak értékét, fenntartsák a rezsicsökkentést és az ország biztonságát. A szankciós energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek kigazdálkodása az önkormányzatok számára is komoly terheket jelent. A Magyarország kormány az év elején támogatást adott az önkormányzatoknak, Szeged városa, a tízezer fő fölötti települések közötti sorban a harmadik legnagyobb összeget, 1 299 504 290 forint közvetlen kormányzati támogatást kapott. Emellett több alkalommal több száz millió forint érkezett az önkormányzathoz, ami nagyban köszönhető Szeged jobboldali parlamenti képviselőjének, Mihálffy Bélának, aki baloldali kollégájával, Szabó Sándorral ellentétben rendszeresen sikerrel jár, ha szegedi ügyekről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.