Közélet

Radnótis diákot delegálnak a Nobel-díj átadási ünnepségére Magyarországról

Radnótis diákot delegálnak a Nobel-díj átadási ünnepségére Magyarországról

2023. július 9., vasárnap
Radnótis diákot delegálnak a Nobel-díj átadási ünnepségére Magyarországról

Idén egy szegedi végzős gimnazistát, Viczián Dánielt delegálja a Nobel-díj átadási ünnepségére a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

A Magyar Innovációs Szövetség a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselőjeként megrendezte a válogatót. Gondos mérlegelés és hat tehetséges fiatal kutatóval folytatott interjú után a MISZ által kinevezett zsűri döntött az idei résztvevőről a Kutató Diákokért Alapítvány szakmai segítségével.

A döntés értelmében a 2023 decemberében megrendezendő 42. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Viczián Dániel, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja lesz. Korábban ő nyerte el a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia III. díját "Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása" című munkájával.

A zsűri tagja volt Kroó Norbert akadémikus, Madarász Emília kutatócsoport-vezető (Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, Jakab László, a MISZ ügyvezető igazgatója, Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (Mafitud) elnöke és Mészáros Botond, a 2022-es SIYSS magyar résztvevője.

A SIYSS egyedülálló lehetőséget biztosít fiatal kutatóknak, hogy bemutassák innovatív kutatásaikat, valamint inspiráló beszélgetéseket folytassanak Nobel-díjasokkal és kortársaikkal - hangsúlyozták, hozzátéve: ez az esemény nemcsak nemzetközi együttműködésekre ösztönöz, hanem hatalmas lehetőséget kínál a résztvevőknek arra, hogy bővítsék látókörüket és hozzájáruljanak a magyar tudományos élet fejlődéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.