Közélet

Megtartották a néptáncfesztivál felvonulását (galéria)

Megtartották a néptáncfesztivál felvonulását (galéria)

2023. július 14., péntek
Megtartották a néptáncfesztivál felvonulását (galéria)

Négy ország hat együttesének művészei mutatkoztak be a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon csütörtökön.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. A pandémia miatt azonban felborult a megszokott rend, az elmúlt két esztendőben az elsősorban az ifjúsági korosztály számára szervezett Martin György-fesztivált rendezték meg, idén azonban visszatértek a külföldi társulatok is Szegedre.

A fesztiválon fellépett a Vila Néptáncegyüttest Újvidékről, a Vajdaságból, a Juroąík Néptáncegyüttest a felvidéki Nagymihályról, a Hasad Néptáncegyüttest a törökországi Zonguldakból, továbbá három helyi társulat is: a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Délikert Néptáncegyüttes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.