Közélet

Marian Cozmara emlékezett a Pick Szeged

Marian Cozmara emlékezett a Pick Szeged

2023. február 8., szerda
Marian Cozmara emlékezett a Pick Szeged

A 14 évvel ezelőtt meggyilkolt Marian Cozmara emlékeztek a szerda délelőtti edzése előtt a OTP Bank-Pick Szeged kézilabdázói. A román válogatott kézilabdázót 2009-ben ezen a napon gyilkolta meg Raffael Sándor. Az "enyingi romák" néven elhíresült banda tagjaival közösen, azon a hajnalon több kézilabdázót is súlyosan megsebesítettek. Cozma koporsóját néhány nappal a gyilkosság után Romániába szállították, a menet Szegeden is megállt, ahol a szurkolók és a Pick Szeged játékosai is elbúcsúztak a sportolóról.

A kézilabdázó halálának évfordulóján Cozma egykori csapattársa, barátja Ilyés Ferenc is közösségi oldalán emlékezett meg. A korábbi magyar válogatott kézilabdázó a romániai Székelyudvarhelyen született, így a közös nyelv miatt szoros barátságot ápolt Cozmaval. Ilyés volt az, aki miután megszúrták Cozmát a sportolóval a karjaiban rohant közeli kórházba.

EZ TÖRTÉNT VESZPRÉMBEN 2009. FEBRUÁR 8-ÁN

Az 1983-ban született Marian Cozma 2006-ban igazolt Veszprémbe. A román válogatott beálló gyorsan beilleszkedett a csapatba és a szurkolók kedvence lett. 2009. február 8-án hajnalban a Veszprém játékosi egyikük gyermekének születését ünnepelték, a Patrióta lokálban máig nem teljesen tisztázott okok és kürlmények között dulakodást kezdeményezett egy társaság, a célpontjuk az ünneplő kézilabdázók voltak. A verekedés közben Raffael Sándor először késsel vesén szúrta, majd az utcára menekülő kézilabdázót szíven döfte, Német GyőzőésSztojka Ivánmégtöbbször alaposan fejbe rúgta. Németh ezután még a Cozma segítségére siető szerbZarko Šesumot is fejbe rúgta, majd vesén szúrta Ivan Pesicset.

A veszprémi gyilkosság sokkolta az országot, a 2011-ben az első fokú ítélet szerint a Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetést kapott. Országos felháborodást váltott ki, amikor 2012-ben a másodfokú ítéletben Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették.

Még nagyobb felháborodást okozott, amikor Sztojkát jó magaviselet miatt 2018-ban feltételes szabadságra helyezték. Sokáig azonban nem élvezhette a szabadságot, mert 2019-ben letartoztatták bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság megalapozott gyanúja miatt. Tavaly emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék, s a korábban elengedett büntetését is le kell töltenie, így 12 és fél évig börtönben marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.