Közélet

Boldogkőivel és Karikó Katalinnal "kampányol" Gődény pártja

Boldogkőivel és Karikó Katalinnal "kampányol" Gődény pártja

2022. március 14., hétfő
Boldogkőivel és Karikó Katalinnal "kampányol" Gődény pártja

A Normális Élet Pártja (NÉP) színeiben tüntette fel egy, a párttal igencsak szimpatizáló közösségi csoportban egy felhasználó Boldogkői Zsolt molekuláris biológust, illetve Karikó Katalint és Müller Cecíliát. A hozzászólók között a szegedi professzor mellett a csoporttagok is erős ellenszenvüket fejezte ki, dacára annak, hogy a készítő jelezte: csak viccnek szánta a képeket.

Az oltásszkeptikus Gődény Györggyel fémjelzett Normális Élet Pártja (NÉP), mely igencsak sok egyéni képviselő-jelölttel bonyolíthatja tovább a választás végeredményét, kifejezetten azzal kampányol, hogy a szerintük szükségtelen járványügyi korlátozások áldozatait és azok hozzátartozóit kártérítenie kell az államnak. Vagyis, lényegében oltásellenesek, ,,Covid-tagadók" alkotják.

Pár órája azonban a szimpatizánsok egyik tagja feltöltött néhány választási plakátot, amelyen elképzelte, milyen volna, ha Boldogkői, Karikó és Majka is a NÉP képviselő-jelöltjei lennének.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „NÉP NORMÁLIS ÉLET PÁRTJA 区 ÁPRILIS 3-ÁN VÁLASZD A NORMÁLIS ÉLETET!”

Karikó Katalint ráadásul a feltélezett ügynöki fedőnevével együtt tünteti fel az alkotó:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „NÉP NORMÁLIS ÉLET PÁRTJA PARTJA KARIKÓ „LENGYEL ZSOLT" KATALIN ÁPRILIS 3-ÁN VÁLASZD A NORMÁLIS ÉLETET!”

A poén koncepcióját tekintve pedig természetesen nem maradhatott ki Majka sem, főként, hogy nemrég elég csúnyán odaszólt Gődénynek:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „NÉP NORMÁLIS ÉLET PÁRT JA 区 ÁPRILIS 3-ÁN VÁLASZD A NORMÁLIS ÉLETET!”

Végezetül Müller Cecília országos tisztifőorvos is kapott egy plakátot, mellyel a ,,normális életet" ,,képviseli".

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „NÉP NORMÁLIS ÉLET PÁRTJA 区 MÜLLER CECÍLIA ÁPRILIS 3-ÁN VÁLASZD A NORMÁLIS ÉLETET!”

Senkinek sem vicces

Az ügy kapcsán kiderült, hogy Boldogkői is figyeli a pártközeli csoportot: a saját képe alatt meg is jegyezte, hogy ennek akár még jogi következményei is lehetnek:

Ugyan más okból kifolyólag, de a NÉP szimpatizánsoknak sem tetszenek a viccnek szánt képek. A szerző bár megjegyezte a poszt leírásában többszörösen is, hogy viccnek szánta a képeket, és a többi párt plakátjait elnézve szerinte nem kevésbé komolytalan, amit ő csinált. Hozzátette azt is, hogy az SZTE molekuláris biológusának közszereplőként eleve több támadást kell eltűrnie az átlagnál.

A magyarázkodása ellenére nem igazán tűrik meg a viccet a ,,hívő" csoporttagok:

...Vagy legalábbis nem úgy tűnik, hogy értenék a viccet, mivel elég sokszor magyarázza el a háborgóknak a szerző, hogy szó sincs arról, hogy a szakemberek a párthoz csatlakoztak volna.

Lapunk megkérdezte Boldogkőit, mit gondol az esettel kapcsolatban, aki úgy válaszolt: úgy látja, Magyarországon különösen képesek elszabadulni az efféle indulatok, mindkét oldalról.

,,Nem tudom, hogy annyira közszereplő vagyok-e, hogy némiképpen egy gyűlöletkeltő plakáton szerepelek. Egyértelmű a nekem küldött üzenetekből, hogy ez egy akármilyen célpontnak való kijelölés is lehet, vagy akármi. Egyszóval: elég durva."

- nyilatkozta lapunknak Boldogkői.

Véleménye szerint ,,a tudományellenesség nagyon durva megnyilvánulása" tükröződik vissza az ügyben. Hozzátette, ebbe a hozzászólok által felvázolt alternatív valóságok is közrejátszanak, valamint az, hogy valótlan dolgokat állítanak róla.

A professzor azt is kihangsúlyozta, hogy szerinte az ilyen megnyilvánulások nem csupán veszélyesek, de tovább forgácsolhatják a szavazatokat a választáson.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e az ügynek jogi következményei, Boldogkői azt válaszolta: sokat gondolkodott már rajta, hogy megkérdez jogászokat, hogy ilyen esetben mi a teendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.