Közélet

A moratóriumban maradás hosszabb távon több kockázattal járhat, mint előnnyel - közölte az MNB

A moratóriumban maradás hosszabb távon több kockázattal járhat, mint előnnyel - közölte az MNB

2021. június 28., hétfő
A moratóriumban maradás hosszabb távon több kockázattal járhat, mint előnnyel - közölte az MNB

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet kialakulásakor a kormány hiteltörlesztési moratóriumot, azaz a részletfizetés ideiglenes felfüggesztését rendelte el 2020. március 19-től. Az MNB szerint azok számára, akik tehetik, a törlesztés folytatása lenne most a racionális döntés, hiszen a jövedelemteremtési lehetőségek a krízis elmúltával visszatértek.

A járvány első éve

Magyarországon és az Európai Unióban is a moratórium bevezetése logikus döntés volt a járvány kezdetén. A pandémia súlyosságát, a vakcinák kifejlesztését, a hatékony hazai egészségügyi válaszlépések tempóját és mindezek alapján a lakosság jövedelmi-törlesztési helyzetének alakulását jelentős mértékű bizonytalanság övezte, így a hitelek bedőlésének megelőzése, a munkahelyek és a családok jövedelmének megtartása indokolta az adósok belépését a moratóriumba - emelte ki a jegybank.

Családok százezrein segített

A közleményük szerint a moratórium a járvány felfutó szakaszában, egészségügyi és munkalehetőség szempontjából kiszolgáltatott családok százezreinek jelentett hatékony és átmeneti válságkezelő megoldást. Az MNB szerint nem igazak azok a felvetések, amelyek most, utólag, "racionális" fejjel hibáztatják az MNB és a kormányzat kommunikációját a fizetési stop igénybevételének fontosságáról.

Az ügyfelek számára élet- és anyagi helyzetük szempontjából legkedvezőbb megoldást javasolja most a jegybank, ami összhangban áll az eddigi, fizetési stoppal kapcsolatos kommunikációjukkal:

Aki anyagilag megteheti, célszerű minél hamarabb folytatnia a törlesztést.

Mostanra viszont a járvány harmadik hullámának végével, az emelkedő átoltottsággal és gazdaság gyors újranyitásával a megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatják a kockázatok, az, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg - tették hozzá.

Mire számíthat, aki folytatja a részletfizetést?

Az MNB 2020 tavaszától sajtóközleményeiben, a vezető médiaportálokon megjelentetett szakmai cikkeiben és honlapja Moratórium kérdések és válaszok menüpontjában folyamatosan tájékoztatott arról, hogy a moratórium alatt a vissza nem fizetett hitel tőkerészére a bankok kamatot és díjat számítanak, ezek megnövelhetik a teljes futamidőt és a visszafizetendő összeget. Ezeket a kamatokat és díjakat viszont nem "csapják" hozzá a tőketartozáshoz, nem lesz kamatos kamat, és a moratóriumot követő futamidő alatt egyenlő részletekben fizethető meg. A törlesztés újbóli megkezdésekor az ügyfél havi terhe ugyanannyi lesz, mint a fizetési stop elrendelésekor, a változó kamatozású hitelek kamata, így törlesztőrészlete viszont módosulhat - írta a jegybank.

Korábban folyamatosan visszautasították azokat a valótlan állításokat, amelyek szerint az adósok összes terhe a moratórium lejártakor váratlanul nő majd meg, illetve, hogy a moratóriumból kilépőknek megugrik a törlesztőrészlete. Az MNB kiemelte, hogy a lakossági adósok tartozásuk összegéről, hitelük jellemzőiről az idei első hónapokban részletes írásbeli tájékoztatás kaptak bankjuktól is.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.