Közélet

Don-kanyar, 1943: százhúszezernél több magyar életáldozat

Don-kanyar, 1943: százhúszezernél több magyar életáldozat

2021. január 12., kedd
Don-kanyar, 1943: százhúszezernél több magyar életáldozat

Rettenetes hideg volt azon a reggelen ott, a Don mentén. A magyar hadtest naplója mínusz 42 fokot rögzített. A bakák a rossz gúnyájukba burkolódzva is szinte halálra fagytak. Ruházatuk nem az efféle farkasordító hidegre készült. És egyáltalán, az egész 2. magyar hadsereg a legkevésbé sem volt alkalmas arra a feladatra, amire szánták: hogy a nagy folyónál megállítsa a szovjet gőzhengert. Hirtelen összerántott alakulat volt, német követelésre állították föl és irányították 1942-ben a keleti frontra. Küldetésének ideje aztán rövidre szabatott: 1943 tele elhozta végzetét.

Január 12-e volt, egy keddi nap. A hajnal, akárcsak az előző napon, mindent a helyén talált az urivi hídfőnél: az arcvonal északi részén a ruszki tankhadosztály, az ellenoldalon, a hídfőtől déli irányban távolabb a német Cramer-alakulatok, s a két roppant kalapácsfej között a kis magyar védősereg. Váratlanul megindult a szovjet támadás. A hatalmas túlerővel szemben ott állt a 7. jelű, azaz egy „könnyű” hadosztály 4. gyalogezrede. Dávid-Góliát csata ígérkezett, mégis, kezdetben ez a nem épp a páncélosok elleni harcra alkalmas alakulat hősiesen helytállva visszaverte az első támadásokat. Ám eközben nagy veszteségeket szenvedett. A magyar hadvezetés a németekhez fordult segítségért, a Cramer-csoport parancsnoka, von Weichs vezérezredes azonban úgy ítélte meg: az még nem az „igazi” támadás. Csak kéttucatnyi elavult T-38-ast meg néhány rohamlöveget küldött. Vagyis a roppant nagy szovjet erőhöz képest szinte semmit. Az északabbra tolt III. hadtest is elindított egy kisebb alakulatot, de a hatalmas hóban a tankok nem értek oda időben. És másnap a szovjet henger ismét beindult.

Az urivi hídfőnél zajlott ütközet a voronyezsi térség első nagy csatája volt. Azonnal megpecsételte a 2. hadsereg sorsát. 128 ezer magyar katona élete ért véget azokban a hetekben a Donnál. Ott, a távolban áll a kereszt a szegedi Győrffy Antal sírján. Ott temették el földijét, Kotogán Antalt is. Voronyezs mellett nyugszik Varga Márton Apátfalváról. És katonák ezrei mindenfelé. Sorsukkal a történelem nem számolt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.