Közélet

Tüzéptelep, rendőrrel, gumibottal

Tüzéptelep, rendőrrel, gumibottal

2020. december 30., szerda
Tüzéptelep, rendőrrel, gumibottal

Harmincöt éve volt: 1985. március 9-én örömteli hírrel szolgált a Délmagyarország. Tudatta, hogy van szén. Normális helyzetben ez nem is lenne hír, de akkor a helyzet sem volt normális.

Az előző év nyarán hiába próbálkoztak az előrelátó szegediek, hogy spájzoljanak télire, legtöbbjük hoppon maradt. Csak a legügyesebbeknek sikerült, akik némi „felárra” is tudtak áldozni. A többiek bizakodtak. Aztán ősszel már fogyni kezdett a türelmük. A szén csak akadozva jött, hajnalonta hosszú sorokba verődve várták az emberek a nyitást, és kiszámítható volt, hogy nem jut mindenkinek. Sőt, a legtöbbnek nem. Télen már sorszámot húzattak, ahhoz is hajnali sorállás járt, aztán ki-ki megkapta a számát – másnapra. Az aznapi szénkvóta már az előző reggelen sorszám formát öltött…

Kritikus volt az 1984–85 telén beállt országos hiány. Akkor még sok háztartás „szénfüggő” volt, s amikor kitört a krízis, aki tehette, olajkályhát vett. Az ám, csakhogy a megnőtt igények miatt hamarosan a fűtőolajellátás is akadozni kezdett.

Eközben a Tüzép-telepeken minden változatlan volt. Reggelente tömegek vártak a sorukra, kezükben a kincset érő sorszám, de végül sokaknak hosszú várakozás után jött a kijózanító pofon: kiderült, hogy kevés tüzelő érkezett, és az a kevés hamar elfogyott. Az emberek először csak morogni. Később hangosan szitkozódni kezdtek, a rendszert kárhoztatták. És előfordult nem egyszer az is – például, ha valaki előre furakodott a sorban –, hogy az elkeseredett emberek ölre mentek. A telepeken addig nem látott jelenetek zajlottak, egy idő után a rendőrkocsi szinte menetrendszerűen érkezett, és csak a gumibot tudta megakadályozni a tömegverekedést.

Aztán tavaszra az idegek kisimultak. Már amennyire… És bizonyára boldogan olvasták a szegediek Délmagyar-hírt március 9-én, hogy szén, az van, dögivel, lehet már vadul fűteni akár a márciusi húsz-huszonegy fokban is. Talán csak azt nem értette a DM-olvasó, hogy a csudába lehetett, hogy a szénhiány szót hónapokig egyetlen egyszer sem olvashatta kedvenc lapjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.