Közélet

Eltűnőben Szeged múltjának egy része

Eltűnőben Szeged múltjának egy része

2020. szeptember 10., csütörtök
Eltűnőben Szeged múltjának egy része

Mint azt megírtuk, a múlt héten lebontották a Hajós utca és a Liszt utca sarkán évek óta elhanyagolt állapotban lévő napsugaras házat. A város építészeti örökségének szerves részét képező épületek egyre fogynak, bár pontos számbavétel nem történt az utóbbi években, bőven száz alatt van a még álló épületek száma.

Különösen szép emlék tűnt el

- A Hajós utca és a Liszt utca sarkán álló ház különösen szép emléke volt az egykori szegedi napsugaras oromzatú házaknak, mind a hónapokkal ezelőtt lebontott fűrészelt deszkaoromzat, mind a vakolatdíszes homlokzat érdemes lett volna a megóvásra, felújításra - mondta lapunk érdeklődésére Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató. A Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese azt is hozzátette, hogy kollégáival próbáltak lépéseket tenni az épület megmentésére, de sikertelen volt az erőfeszítésük.

- Egy ház megmentése nem kevés anyagi áldozatot követel a tulajdonosától, amit nem mindenki tud vállalni. Általános városépítési szabály írja elő a háztulajdonosok számára a házak homlokzatának karbantartását: nem szabad hagyni például, hogy a vakolat a járókelőkre omoljon, vagy azt, hogy az ingatlan állapota jelentősen rontsa az utcaképet - fejtette ki a muzeológus. A fent említett szabály minden lakóingatlanra érvényes, de a védett épületek esetében annyi szigorítás van, hogy a felújítás módját műemlékvédelmi előírásokkal szabályozzák.

Egyre fogynak a napsugaras házak

A napsugárdíszes házak száma egyre fogy, erről a tendenciáról évtizedek óta számos kutató írt. Az egy-másfél évtizedes időközökkel történő számbavétel számszerűen mutatja a folyamatot. Amíg 2004-ben Móravároson, Felső- és Alsóvároson mindössze 96 ilyen házat találtak, a hetvenes években ez a szám 259-re volt tehető.

- Ami talán ennél is beszédesebb, a tulajdonosok nem kértek segítséget az utóbbi időben a napsugaras házak megmentésére. A múzeum szakemberei fotókkal, szakirodalommal és építőanyagokra, technikákra vonatkozó tanácsokkal tudnak segíteni, az értékmegóvásra pedig pályázni lehet. Napjainkban nem tudok ilyen számszerű kimutatásról. Segítségért az utóbbi két évtizedben nem fordult senki a múzeumhoz.

Komoly értéket képvisel

A napsugárdíszes homlokzatú, eklektikus paraszt- és iparos házak helyi értéket képviselnek. Műemlékké nyilvánításukat a Miniszterelnökség hivatalában bárki kezdeményezheti egy űrlap kitöltésével. A megadott leírás és adatok alapján a műemlékvédelmi szakértők helyszíni szemle során állapítják meg, hogy az adott épület megkaphatja-e a műemléki védettséget. A város építési osztályán lehet helyi védettséget is kezdeményezni, számos alsóvárosi napsugaras ház tartozik ebbe a kategóriába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.