Közélet

A sokszínű Dél-Alföldről tartottak előadásokat

A sokszínű Dél-Alföldről tartottak előadásokat

2020. szeptember 26., szombat
A sokszínű Dél-Alföldről tartottak előadásokat

Régió, hagyomány, történet címmel rendezett történelmi konferenciát a szegedi Bálint Sándor Szellemi Örökségért Alapítvány és a Szőregi Baráti Társaság a szeged-szőregi faluházban. A két civil szervezet által koordinált esemény előadói között volt Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója és Bene Zoltán író, szerkesztő, esszéista, a Szeged című folyóirat főszerkesztője is.

Miklós Péter a Dél-Alföldről mint történeti régióról beszélt, s a térséget öt dimenzió – az etnikai sokszínűség, a gazdasági tartalmak, az oktatási, kulturális és tudományos területek, valamint a határmentiség és civilizációs kontaktzóna jelleg – mentén vizsgálta. Bene Zoltán Szeged és a környékbeli falvak kapcsolatáról szólt referátumában, valamint a lokális kortárs irodalmi törekvésekben helyezte el a dél-alföldi írok világát.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap anyagi támogatása tette lehetővé, amelynek eredményeként a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány egy tanulmánykötet is megjelentetett erre az alkalomra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.