Közélet

A Mazsihisz sajnálattal veszi tudomásul Frölich Róbert országos főrabbi lemondását

A Mazsihisz sajnálattal veszi tudomásul Frölich Róbert országos főrabbi lemondását

2018. április 11., szerda
A Mazsihisz sajnálattal veszi tudomásul Frölich Róbert országos főrabbi lemondását

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) világi vezetése sajnálattal vette kézhez Frölich Róbert országos főrabbi lemondását, amellyel szerintük "a sokszínű zsidóságot éri veszteség" - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Frölich Róbert szerdán saját közösségi oldalán jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy az elmúlt években a Mazsihisz "olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól", amit ő képviselt és képviselni szándékozik a jövőben is.

A Mazsihisz erre reagálva azt közölte: a szervezet közgyűlése nemrégiben meghatározó többséggel erősítette meg "új stratégiáját, amely a változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg". A Mazsihisz "legfőbb döntéshozó testületének határozatát mindenkinek, de különösen a választott tisztségviselőknek tudomásul kell venni" - írták a közleményben.

Úgy fogalmaztak: "valljuk, hogy a több mint 150 éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni". Hozzátették: Magyarország emblematikus zsinagógájának, a Dohány utcai zsinagógának főrabbijaként Frölich Róbert továbbra is a zsidó közösségért fog dolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.