Közélet

Állami jegy nélkül meg se próbáljunk pecázni

Állami jegy nélkül meg se próbáljunk pecázni

2017. július 8., szombat
Állami jegy nélkül meg se próbáljunk pecázni
algyo_horgaszto17_gs

Horgászati tevékenység kizárólag állami jegy birtokában folytatható. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismét figyelmeztette a horgásztársadalmat a jogszabályi keretekre, a bírság elkerülése érdekében is érdemes ezeket betartani.

Súlyos szankciókat vonhat maga után, amennyiben állami horgászengedély nélkül várnak a sporttársak kapásra a vízparton. A NÉBIH friss

közleményében

olvasható, hazánkban minden olyan vízterület, ahol a hal életfeltételei biztosítottak, halgazdálkodási vízterületnek minősül. A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen horgászati tevékenység csak állami horgászjegy és névre szóló területi engedély mellett folytatható, míg nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen állami jegy birtokában engedélyezett a horgászat. Utóbbi feltétel vonatkozik a magántulajdonban lévő horgásztavakra is. A szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke,

Kemény András

kérdésünkre válaszolva elmondta, az állami jegy megléte nem pusztán kötelezettség. „Az állami horgászengedély kiváltását a horgászvizsga letételéhez, annak meglétéhez kötik. A horgászok ismeretet szereznek többek között a törvényi előírásokról, a halfajokról és a halakkal való kíméletes bánásmódról is” – emelte ki. Az elnök elmondta, a magántavak tulajdonosai is élvezhetik az állami jegy kiváltásának kötelezettségeit, ugyanis így olyan horgászok ülnek le a vízpartra, akik az alapismeretek birtokában vannak, jó eséllyel kíméletesebben bánnak a kifogott halakkal. Kemény András hangsúlyozta, az egyesület berkeiben is törekednek megismertetni a fiatal horgászokkal a legfontosabb halvédelmi ismereteket, a közelmúltban táborozó gyermekeknek nyújtottak elméleti és gyakorlati felkészítést. Az elnök tapasztalatai szerint a hazai horgászkultúrát érintő pozitív előrelépésről beszélhetünk az utóbbi néhány évet alapul véve, azonban még további erőfeszítések szükségesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.