Közélet

Kokárdakészítésre várják az algyőieket

Kokárdakészítésre várják az algyőieket

2017. március 9., csütörtök
Kokárdakészítésre várják az algyőieket
algyo_kokardakeszites_2017

Izbékiné Cseuz Gabriella, az algyői tájház vezetőjével filc anyagból és gyöngyből is készülnek kokárdák szombaton.

Sokáig vitatott téma volt, hogy

Szendrey Júlia

helyesen varrta-e meg az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc jelképét, a kokárdát. Ha ugyanis a varrás módját nézzük, belülről kifelé haladva kellene olvasnunk a színeket, a magyar kokárda azonban kivétel ez alól. A magyar pántlikás kokárda az évszázados történelmi hagyományt követi. "Kicsi gyerekektől a nyugdíjas korosztályig mindenkit várunk a szombati foglalkozásra, ahol többféle technikával készítünk kokárdákat. A hagyományos kokárda mellett gyöngyből is fűzünk, megjelennek tehát a modern vonulatok" - mondta portálunknak

Izbékiné Cseuz Gabriella

, az algyői tájház vezetője. Hozzátette, a hagyományos pántlikás mellett ma már olyan, kokárdának egyébként nem nevezhető nemzeti színű díszek is megjelentek már, mint a madárka, virág és tulipán. Izbékiné Cseuz Gabriella szerint azonban nem a forma számít, hanem hogy a nemzeti szín visszaköszönjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.