Közélet

Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

2017. február 3., péntek
Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

A rendeletben Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére. A Dodd-Frank-törvényt - amely

Christopher Dodd

és

Barney Frank

, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét - 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá és célja az volt, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának. A hivatalosan Wall Street Reform és Fogyasztóvédelmi törvénynek nevezett jogszabályt elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését. Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd-Frank törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését.

Donald Trump

a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban - még az elnöki rendelet kiadása előtt - leszögezte, hogy "az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, s nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon". Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani. Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd-Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza. Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd-Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.